erfgoedobject

Brandhoek Military Cemetery

bouwkundig element
ID: 201136   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201136

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen langs de Grote Branderstraat, vlakbij het kruispunt met de N38 en dus vlak tegen de ringbaan gelegen, op circa 2km ten westen van de kerk van Vlamertinge. Iets meer ten westen liggen Brandhoek New Military Cemetery en Brandhoek New Military Cemetery No. 3. De omgeving is vlak en bebouwd.

Het gehucht Brandhoek lag tijdens de oorlog grotendeels buiten het bereik van de vijandelijke artillerie. Vandaar dat er hier kampementen, opslagplaatsen en medische posten ('field ambulances') werden ingericht. De begraafplaats Brandhoek Military Cemetery is gestart in mei 1915 naast een medische post. De begravingen werden hier stopgezet in juli 1917, wegens plaatsgebrek. Toen werd ‘Brandhoek New Military Cemetery’ geopend, te meer de voorbereidingen van de ‘Derde Slag bij Ieper’ gestart waren en er verschillende veldhospitalen in de omgeving werden ingericht (de 3de Australische, de 32ste en de 44ste ‘casualty clearing stations’). Brandhoek New Military Cemetery zou gebruikt worden in juli en augustus 1917. Brandhoek New Military Cemetery No. 3 zou gestart worden in augustus 1917 aan de overkant van de New Military Cemetery, nadat deze vol lag. ‘No. 3’ zou tot mei 1918 gebruikt worden.

Volgens het huidige register liggen er nu 602 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 4 niet geïdentificeerd konden worden), 4 Australiërs, 63 Canadezen en 2 Duitsers (waarvan 1 niet geïdentificeerd kon worden). Dit maakt een totaal van 671 graven. De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect). Bij de aanleg van de N38 (jaren 1980) werd het ‘Cross of Sacrifice’ van de noordoostelijke hoek verplaatst naar de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats. Ook enkele graven werden toen verplaatst.

Bijna rechthoekige begraafplaats met afgesneden noordoostelijke hoek, met een oppervlakte van circa 3000m². De begraafplaats wordt omgeven door een haag (buxus) en een laag muurtje uit witte natuursteen. Vóór het toegangsgebouw ligt een vloer met witte tegels in cirkelvorm. Het toegangsgebouw, volledig in witte natuursteen opgetrokken, heeft een sterk geometrische opbouw met o.m. een lage koepel en een smeedijzeren hek. Hier zijn de landplaten, de metalen informatieplaat, het registerkastje en zitbanken ondergebracht. Het 'Cross of Sacrifice' (type B) staat in de zuidoostelijke hoek. De 'Stone of Remembrance' staat vrij centraal tegen de noordoostelijke muur. Tegen de zuidoostelijke muur staat een laag dienstgebouwtje uit natuursteen. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

 • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)
 • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
 • Informatie betreffende de begraafplaats verzameld door Frans Descamps.

Bron     : Beschermingsdossier DW002418
Auteurs :  Decoodt, Hannelore


Relaties

 • Is deel van
  Grote Branderstraat
  Grote Branderstraat (Ieper)

 • Is gerelateerd aan
  Brandhoek New Military Cemetery
  Zevekotestraat zonder nummer (Ieper)

 • Is gerelateerd aan
  Brandhoek New Military Cemetery No 3
  Zevekotestraat zonder nummer (Ieper)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Brandhoek Military Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201136 (Geraadpleegd op 26-08-2019)