Teksten van Brandhoek Military Cemetery

Brandhoek Military Cemetery ()

Gelegen langs de Grote Branderstraat, vlakbij het kruispunt met de N38 en dus vlak tegen de ringbaan gelegen, op circa twee kilometer ten westen van de kerk van Vlamertinge. Iets meer ten westen liggen Brandhoek New Military Cemetery en Brandhoek New Military Cemetery No. 3.

Historiek

Het gehucht Brandhoek lag tijdens de oorlog grotendeels buiten het bereik van de vijandelijke artillerie. Vandaar dat er hier kampementen, opslagplaatsen en medische posten ('field ambulances') werden ingericht. De begraafplaats Brandhoek Military Cemetery is gestart in mei 1915 naast een medische post. De begravingen werden hier stopgezet in juli 1917, wegens plaatsgebrek. Toen werd ‘Brandhoek New Military Cemetery’ geopend, te meer de voorbereidingen van de ‘Derde Slag bij Ieper’ gestart waren en er verschillende veldhospitalen in de omgeving werden ingericht (de 3de Australische, de 32ste en de 44ste ‘casualty clearing stations’). Brandhoek New Military Cemetery zou gebruikt worden in juli en augustus 1917. Brandhoek New Military Cemetery No. 3 zou gestart worden in augustus 1917 aan de overkant van de New Military Cemetery, nadat deze vol lag. ‘No. 3’ zou tot mei 1918 gebruikt worden.

Volgens het huidige register liggen er nu 602 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 4 niet geïdentificeerd konden worden), 4 Australiërs, 63 Canadezen en 2 Duitsers (waarvan 1 niet geïdentificeerd kon worden). Dit maakt een totaal van 671 graven.

De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect). Bij de aanleg van de N38 (jaren 1980) werd het ‘Cross of Sacrifice’ van de noordoostelijke hoek verplaatst naar de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats. Ook enkele graven werden toen verplaatst.

Beschrijving

Bijna rechthoekige begraafplaats met afgesneden noordoostelijke hoek, met een oppervlakte van circa 3.000m². De begraafplaats wordt omgeven door een haag (buxus) en een laag muurtje uit witte natuursteen. Vóór het toegangsgebouw ligt een vloer met witte tegels in cirkelvorm. Het toegangsgebouw, volledig in witte natuursteen opgetrokken, heeft een sterk geometrische opbouw met onder meer een lage koepel en een smeedijzeren hek. Hier zijn de landplaten, de metalen informatieplaat, het registerkastje en zitbanken ondergebracht. Het 'Cross of Sacrifice' (type B) staat in de zuidoostelijke hoek. De 'Stone of Remembrance' staat vrij centraal tegen de noordoostelijke muur. Tegen de zuidoostelijke muur staat een laag dienstgebouwtje uit natuursteen. De graven liggen verspreid over twee perken. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

• Informatie betreffende de begraafplaats verzameld door Frans Descamps.

Bron: Beschermingsdossier DW002418, Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore

Brandhoek Military Cemetery (Vlamertinge - WOI) ()

Locatie

Gelegen langs de Grote Branderstraat, in de zuidoosthoek van het kruispunt met de N38 (dus vlak tegen de ringbaan gelegen), op circa 2km ten westen van de kerk van Vlamertinge. Iets meer ten westen liggen 'Brandhoek New Military Cemetery' en 'Brandhoek New Military Cemetery No 3'. Omgeving is vlak en bebouwd.

Historische achtergrond

Het gehucht Brandhoek lag tijdens de oorlog grotendeels buiten het bereik van de vijandelijke artillerie. Vandaar dat er hier kampementen, opslagplaatsen en medische posten ('Field Ambulances') werden ingericht. De begraafplaats 'Brandhoek Military Cemetery' is gestart in mei 1915 naast een medische post. De begravingen werden hier stopgezet in juli 1917, wegens plaatsgebrek.

Toen werd 'Brandhoek New Military Cemetery' geopend, te meer de voorbereidingen van de 'Derde Slag om Ieper' gestart waren en er verschillende medische posten extra in de omgeving werden ingericht (de 3de Australische, de 32ste en de 44ste 'Casualty Clearing Station'). 'Brandhoek New Military Cemetery' zou gebruikt worden in juli en augustus 1917. Hier ligt Captain Noel Chavasse begraven: hij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog 2x met een 'Victoria Cross' onderscheiden, een eer die tot nu toe slechts 3 mannen te beurt viel.

'Brandhoek New Military Cemetery No 3' zou gestart worden in augustus 1917 aan de overkant van de 'New Military Cemetery', nadat deze vol lag. 'No 3' zou tot mei 1918 gebruikt worden. Bijna een kwart van de doden behoorde tot een artillerie-eenheid. 4 Franse graven werden later verwijderd. De hekkens van deze begraafplaats werden geschonken door Mr. G.H.Strutt, ter herinnering aan zijn zoon Lt. A.H. Strutt (16th (Chatsworth Rifles) Sherwood Foresters), die stierf op 27 april 1918 en hier begraven werd.

Bij de aanleg van de N38 (jaren '80) werd op 'Brandhoek Military Cemetery' de 'Cross of Sacrifice' van de noordoosthoek verplaatst naar de ZO-hoek van de begraafplaats. Ook enkele graven werden toen verplaatst.

Beschrijving

Bijna rechthoekige begraafplaats met de noordoosthoek iets afgesneden (voor de aanleg van de N38), met een oppervlakte van ca 3000m² en effen terrein, ontworpen door Sir Reginald Blomfield met de medewerking van N.A. Rew. De begraafplaats wordt omgeven door een haag en een laag witstenen muurtje. Het toegangsgebouw heeft een sterk geometrische opbouw met een lage koepel en is volledig uit witte natuursteen opgetrokken. Het wordt afgesloten met een smeedijzeren hekken. Hier bevinden zich de landplaten, de CWGC-infoplaat, het registerkastje en zitbanken. De 'Cross of Sacrifice' is van het type B en staat nu in de zuidoosthoek. De 'Stone of Remembrance' staat vrij centraal tegen de noordoostelijke muur.

De 671 graven liggen vrij regelmatig verspreid over 2 perken. Volgens het huidige register zou het gaan om 602 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 4 niet geïdentificeerd konden worden), 4 Australiërs, 63 Canadezen en 2 Duitsers (waarvan 1 niet geïdentificeerd kon worden).

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • DESCAMPS F. s.d.: Notities betreffende de begraafplaats, onuitgegeven nota's.
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.
  • SCOTT Michael, "The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient". Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele