Vlamertinghe New Military Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats, te bereiken via een pad langs de Bellestraat, ten zuiden van de kerk van Vlamertinge.

Deze begraafplaats werd gestart in juni 1917, toen een uitbreiding van Vlamertinghe Military Cemetery wegens plaatsgebrek niet meer mogelijk was en als voorbereiding op het grote offensief (Derde Slag bij Ieper). De begraafplaats bleef in gebruik tot oktober 1918. De meeste graven dateren uit de periode juli – december 1917. In Vlamertinge waren heel wat artillerie-eenheden gevestigd, waarmee verklaard wordt dat 884 van de 1.820 doden tot de artillerie behoorden. Volgens het huidige register liggen er 1.820 doden, waaronder 1.611 militairen uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 11 niet geïdentificeerd konden worden), 44 Australiërs, 154 Canadezen, 1 Nieuw-Zeelander, 3 Zuid-Afrikanen en 7 Duitsers (waarvan 2 niet geïdentificeerd). Er ligt één militair, die terechtgesteld werd.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van R. Blomfield (hoofdarchitect) en J.R. Truelove (uitvoerend architect).

Nagenoeg rechthoekige begraafplaats, aangelegd in twee niveaus en grotendeels afgebakend door een laag muurtje uit witte natuursteen. De toegang bestaat uit een tweeledig smeedijzeren hek, geflankeerd door twee bakstenen pijlers, afgewerkt met witte natuursteen, met opschrift: 'Vlamertinghe New Military Cemetery 1915-1918'. De drietalige tekst van de landplaat is eveneens op deze toegangspijlers aangebracht. Onmiddellijk bij de toegang staat het 'Cross of Sacrifice' (type B), op dezelfde as de 'Stone of Remembrance' en een paviljoen, dat opgetrokken is met bakstenen en witte natuursteen in classicerende stijl, met schilddak en twee pseudo-Dorische zuilen vooraan. In dit gebouw zijn de metalen informatieplaat, het registerkastje onder een rondboogmotief en houten zitbanken ondergebracht. Erachter staat een bakstenen dienstgebouwtje. De eigenlijke begraafplaats is iets lager gelegen. Het geheel wordt getooid met bloemperken en bomen.

• SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: Beschermingsdossier DW002418
Auteurs: Decoodt, Hannelore