erfgoedobject

Vlamertinghe New Military Cemetery

bouwkundig element
ID: 201140   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201140

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze begraafplaats werd gestart in juni 1917, toen een uitbreiding van Vlamertinghe Military Cemetery wegens plaatsgebrek niet meer mogelijk was en als voorbereiding op het grote offensief (Derde Slag bij Ieper). De begraafplaats bleef in gebruik tot oktober 1918. De meeste graven dateren uit de periode juli – december 1917. In Vlamertinge waren heel wat artillerie-eenheden gevestigd, waarmee verklaard wordt dat 884 van de 1820 doden tot de artillerie behoorden.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van R. Blomfield (hoofdarchitect) en J.R. Truelove (uitvoerend architect). Volgens het huidige register liggen er 1820 doden, waaronder 1611 militairen uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 11 niet geïdentificeerd konden worden), 44 Australiërs, 154 Canadezen, 1 Nieuw-Zeelander, 3 Zuid-Afrikanen en 7 Duitsers (waarvan 2 niet geïdentificeerd).

Pte. Edward Delargey van de '1/8th Royal Scots (51st Highland Division Pioneers)' deserteerde in februari 1917. Hij werd gearresteerd in Arras in augustus 1917 en werd veroordeeld toen zijn eenheid naar de Salient getrokken was. Hij werd op 6 september 1917 in Vlamertinge geëxecuteerd en ligt op deze begraafplaats.

Nagenoeg rechthoekige begraafplaats, aangelegd in 2 niveaus en grotendeels afgebakend door een laag muurtje uit witte natuursteen. De toegang bestaat uit een tweeledig smeedijzeren hek, geflankeerd door 2 bakstenen pijlers, afgewerkt met witte natuursteen, met opschrift: 'Vlamertinghe New Military Cemetery 1915-1918'. De drietalige tekst van de landplaat is eveneens op deze toegangspijlers aangebracht. Onmiddellijk bij de toegang staat het 'Cross of Sacrifice' (type B), op dezelfde as de 'Stone of Remembrance' en een paviljoen, dat opgetrokken is met bakstenen en witte natuursteen in classicerende stijl, met schilddak en 2 pseudo-Dorische zuilen vooraan. In dit gebouw zijn de metalen informatieplaat, het registerkastje onder een rondboogmotief en houten zitbanken ondergebracht. Erachter staat een bakstenen dienstgebouwtje. De eigenlijke begraafplaats is iets lager gelegen. Het geheel wordt getooid met bloemperken en bomen.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, 1992.

Bron     : Beschermingsdossier DW002418
Auteurs :  Decoodt, Hannelore


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Vlamertinghe Military Cemetery

  • Is deel van
    Bellestraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Vlamertinghe New Military Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201140 (Geraadpleegd op 02-04-2020)