erfgoedobject

Railway Chateau Cemetery

bouwkundig element
ID: 201143   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201143

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vlakbij het zogenaamde 'Railway Chateau' bevond zich een smalspoorweg. De begraafplaats, ook wel 'St. Augustine Street Cabaret' of 'L.4 Post' genoemd, werd gestart in november 1914 en zou met onderbrekingen gebruikt worden tot in het najaar van 1917 (Derde Slag bij Ieper). Eén Frans graf werd naderhand verwijderd. De begraafplaats telt 105 graven met doden uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 6 niet meer geïdentificeerd konden worden. De aanleg van de begraafplaats is van de hand van W.H. Cowlishaw.

Kleine, rechthoekige begraafplaats van circa 445m², omgeven door een haag. Toegang aan straatzijde via brugje over de gracht, afgesloten met een smeedijzeren hek dat geflankeerd is door bakstenen muurtjes, afgedekt met witte natuursteen, met opschrift: 'Railway Chateau British Cemetery 1914-1917'. Bij de toegang bevindt zich het registerkastje. Via een graspad is de eigenlijke begraafplaats te bereiken. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat vooraan op de begraafplaats. De metalen informatieplaat is bevestigd op een lage schuine tafel. De graven liggen verspreid over 3 rijen en worden getooid met bloemperken en struiken.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, 1992.

Bron     : Beschermingsdossier DW002418
Auteurs :  Decoodt, Hannelore


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Railway Chateau Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201143 (Geraadpleegd op 14-10-2019)