is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Railway Chateau Cemetery
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Railway Chateau Cemetery
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Railway Chateau Cemetery
Deze vaststelling was geldig van tot
Gelegen langs de Adriaansensweg, te bereiken via een graspad naast huisnummer 21. De begraafplaats ligt op ongeveer 200 meter ten noorden van de spoorlijn Ieper-Poperinge.
Vlakbij het zogenaamde 'Railway Chateau' bevond zich een smalspoorweg. De begraafplaats, ook wel 'St. Augustine Street Cabaret' of 'L.4 Post' genoemd, werd gestart in november 1914 en zou met onderbrekingen gebruikt worden tot in het najaar van 1917 (Derde Slag bij Ieper). Eén Frans graf werd naderhand verwijderd. De begraafplaats telt 105 graven met doden uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 6 niet meer geïdentificeerd konden worden.
De aanleg van de begraafplaats is van de hand van W.H. Cowlishaw.
Kleine rechthoekige begraafplaats van 445m², omgeven door een haag uit bruine beuk. Toegang aan straatzijde via brugje over de gracht, afgesloten met een smeedijzeren hek dat geflankeerd is door bakstenen muurtjes, afgedekt met witte natuursteen, met opschrift: 'Railway Chateau British Cemetery 1914-1917'. Bij de toegang bevindt zich het registerkastje. Via een graspad is de eigenlijke begraafplaats te bereiken. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat vooraan op de begraafplaats. De metalen informatieplaat is bevestigd op een lage schuine tafel. De graven liggen verspreid over drie rijen en worden getooid met bloemperken en struiken.
Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)