Teksten van Railway Chateau Cemetery

Railway Chateau Cemetery ()

Gelegen langs de Adriaansensweg, te bereiken via een graspad naast huisnummer 21. De begraafplaats ligt op ongeveer 200 meter ten noorden van de spoorlijn Ieper-Poperinge.

Historiek

Vlakbij het zogenaamde 'Railway Chateau' bevond zich een smalspoorweg. De begraafplaats, ook wel 'St. Augustine Street Cabaret' of 'L.4 Post' genoemd, werd gestart in november 1914 en zou met onderbrekingen gebruikt worden tot in het najaar van 1917 (Derde Slag bij Ieper). Eén Frans graf werd naderhand verwijderd. De begraafplaats telt 105 graven met doden uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 6 niet meer geïdentificeerd konden worden.

De aanleg van de begraafplaats is van de hand van W.H. Cowlishaw.

Beschrijving

Kleine rechthoekige begraafplaats van 445m², omgeven door een haag uit bruine beuk. Toegang aan straatzijde via brugje over de gracht, afgesloten met een smeedijzeren hek dat geflankeerd is door bakstenen muurtjes, afgedekt met witte natuursteen, met opschrift: 'Railway Chateau British Cemetery 1914-1917'. Bij de toegang bevindt zich het registerkastje. Via een graspad is de eigenlijke begraafplaats te bereiken. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat vooraan op de begraafplaats. De metalen informatieplaat is bevestigd op een lage schuine tafel. De graven liggen verspreid over drie rijen en worden getooid met bloemperken en struiken.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Decoodt, Hannelore: Railway Chateau Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125888 (geraadpleegd op )


Railway Chateau Cemetery (Vlamertinge - WOI) ()

Locatie

Gelegen langs de Adriaansensweg, te bereiken via een graspad naast huisnummer 21, op circa 200m ten noorden van de spoorlijn Ieper-Poperinge, op circa 1400m ten noordwesten van het station van Ieper en op circa 500m ten noorden van Divisional Cemetery. De omgeving is vlak en bebouwd.

Historische achtergrond

Vlakbij het zogenaamde 'Railway Chateau' bevond zich een smalspoorweg. De begraafplaats, ook wel 'St. Augustine Street Cabaret' of 'L.4 Post' genoemd, werd gestart in november 1914 en zou met onderbrekingen gebruikt worden tot in het najaar van 1917 (Derde Slag bij Ieper). Eén Frans graf werd naderhand verwijderd.

Beschrijving

Kleine, rechthoekige begraafplaats van circa 445m², ontworpen door W.H. Cowlishaw. De toegang aan straatzijde bestaat uit een brugje over de gracht en is afgesloten met een smeedijzeren hekken, geflankeerd door 2 bakstenen zuilen, afgedekt met witte natuursteen. Hier staat te lezen 'Railway Chateau British Cemetery 1914-1917'. Bij de toegang bevindt zich het registerkastje. De 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat vooraan op de begraafplaats. De CWGC-infoplaat is bevestigd op een lage schuine tafel.

De 105 doden uit het Verenigd Koninkrijk liggen verspreid over 3 rijen. 6 onder hen konden niet meer geïdentificeerd worden.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Nele; Decoodt, Hannelore: Railway Chateau Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196060 (geraadpleegd op )