erfgoedobject

Divisional Cemetery

bouwkundig element
ID: 201145   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201145

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Divisional Cemetery
    Deze bescherming is geldig sinds 25-03-2009

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Divisional Cemetery
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

In 1914 werden hier enkele Belgische militairen begraven, wiens graf ondertussen verwijderd is. Deze begraafplaats werd het eerst gebruikt door Britse eenheden op het einde van april 1915 en zou gebruikt worden tot mei 1916. Rij C bevat het collectief graf van 23 mannen van de '2nd Duke of Wellington's (West Riding) Regiment', die omkwamen tijdens een Duitse gasaanval op Hill 60 op 5 mei 1915. De begraafplaats werd opnieuw gebruikt vanaf juli 1917, vooral door artillerie-eenheden. De begraafplaats zou aanzienlijk uitgebreid worden tijdens de Derde Slag bij Ieper.

In het vlakbij gelegen 'Rossières Château', dat met de naam 'Goldfish' werd bedacht wegens zijn visvijvers, waren tijdens de oorlog meerdere hoofdkwartieren van divisies gevestigd, vandaar de naam van de begraafplaats. Ondanks de aanwezigheid van de spoorweginfrastructuur, grote opslagplaatsen en natuurlijk de aanwezigheid van de talrijke hoofdkwartieren, waardoor het een ideale doelwit zou kunnen zijn voor de vijandelijke artillerie, raakte het kasteel nauwelijks vernield tijdens de oorlog. Het verhaal wil dat de Duitse generaal von Bissing, die het kasteel voor korte tijd bezette in oktober 1914, danig door het kasteel gecharmeerd zou zijn geweest, dat hij het wilde sparen. In 1920 zou het kasteel echter verwoest raken door een ontploffing van een munitie-opslagplaats.

De begraafplaats is ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect). Ze zou 283 graven tellen, waaronder 192 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 5 niet geïdentificeerd konden worden), 26 Canadezen (met 1 onbekende) en 65 Nieuw-Zeelanders.

Veelhoekige begraafplaats, met een licht golvend terrein en een oppervlakte van circa 1430m², omheind door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuurstenen. Vooraan dient een haag (beuk) als omheining. Open toegang met bakstenen toegangsmuurtje, met opschrift: 'Divisional Cemetery 1914-1918'. Bakstenen schuilgebouw, afgewerkt met witte natuursteen met plat dak en rechthoekige opening, met landplaten, registerkastje en metalen informatieplaat. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) staat centraal in de westelijke hoek van de begraafplaats. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en meidoorn.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • COOMBS R., Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War. London, Battle of Britain International Ltd., 2001.
  • HOLT Tonie & Valmai, Major & Mrs Holt’s Battlefield Guide to the Ypres Salient. London, Leo Cooper, 2003.

Bron     : Beschermingsdossier DW002418
Auteurs :  Decoodt, Hannelore


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Divisional Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201145 (Geraadpleegd op 20-09-2019)