Voormezeele Enclosures No 1 and No 2

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Voormezele
Straat Voormezele-Dorp
Locatie Voormezele-Dorp zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Voormezeele Enclosures No 1 and No 2

Deze bescherming is geldig sinds 01-04-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Voormezeele Enclosures No 1 and No 2

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Oorspronkelijk waren er vier 'enclosures' in het dorp van Voormezele, waar de doden vrij systematisch per regiment begraven werden, vanaf begin 1915. De begraafplaatsen werden gebruikt tot aan het Duitse Lente-offensief (voorjaar 1918), toen de Duitsers het dorp op 29 april 1918 na hevige gevechten veroverden. Enclosure No. 1 en No. 2 worden nu als 1 begraafplaats behandeld. De graven van Enclosure No. 4 werden hier na de oorlog geconcentreerd. Enclosure No. 3 wordt als een aparte begraafplaats behandeld.

Enclosure No. 1 (het huidige perk I) werd gestart door de '28th Division' in maart 1915. Ze zou nog gebruikt worden door andere divisies en artillerie-eenheden tot april 1918. Enkele graven in rij N werden door de Duitsers toegevoegd. Er volgden nog enkele Britse graven in september en oktober 1918. Eén graf werd na de wapenstilstand toegevoegd.

Enclosure No. 2 (het huidige perk II, vrij klein en aan straatzijde gelegen) werd eveneens gestart in maart 1915. Het zou gebruikt worden tot april 1917. Na de wapenstilstand werden in rij B, C en D de graven van Enclosure No. 4 herbegraven. Enclosure No. 4 was gestart door het Franse 3de regiment Zouaven in december 1914. Deze begraafplaats zou tussen januari en november 1915 door Britse eenheden (waaronder de 4th Rifle Brigade) gebruikt worden. De 33 Franse graven werden overgebracht naar een andere begraafplaats.

De aanleg van de begraafplaats is van de hand van E. Lutyens (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect). Volgens het huidige register liggen er 599 militairen begraven, waarvan de doden van 19 vernielde graven herdacht worden met een 'special memorial'. Twee andere 'special memorials' herdenken doden die op Enclosure No. 4 begraven lagen, maar wiens graf niet teruggevonden kon worden. Het gaat in het totaal om 487 geïdentificeerde en 33 niet-geïdentificeerde militairen uit het Verenigd Koninkrijk, 17 Australiërs, 54 Canadezen (waarvan er 13 niet geïdentificeerd konden worden), 2 Nieuw-Zeelanders en 6 Duitsers (waarvan er 2 niet geïdentificeerd konden worden).

Begraafplaats bestaande uit 2 rechthoekige delen, met een oppervlakte van circa 2650m², omheind door een rode bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang wordt deels afgesloten door 2 witte paaltjes met ketting. Op de toegangsmuur staat te lezen 'Voormezeele Enclosures No 1 and No 2', rechts '1914-1918'. In deze voormuur zijn de landplaten verwerkt bij een stenen zitbank. Vooraan wordt de 'Stone of Remembrance' geflankeerd door 2 paviljoenen uit witte natuursteen, met 4 rondbogige doorgangen en koepelvormig plafond.

De gebouwen zijn afgedekt met een schilddak, waarvan de dekplaten schubsgewijs over elkaar gelegd zijn. Het geheel wordt bekroond met een bol. De voormuur, de schuilgebouwen en de Stone of Remembrance worden met mekaar verbonden via een breed geplaveid pad. In het linkse gebouw is het registerkastje ondergebracht. In de zuidelijke hoek van het tweede gedeelte van de begraafplaats staat het Cross of Sacrifice (type A). In de hoek er tegenover staat een laag, bakstenen dienstgebouw. De graven liggen verspreid over 2 perken.

  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron: Beschermingsdossier DW002419

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Voormezele

Voormezele (Ieper)

is gerelateerd aan Voormezeele Enclosure No 3

Ruuschaartstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.