erfgoedobject

Ridge Wood Cemetery

bouwkundig element
ID
201151
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201151

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Ridge Wood Cemetery
    Deze bescherming is geldig sinds 01-04-2009

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ridge Wood Cemetery
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Het bos op de heuvelrug tussen de Kemmelseweg en Dikkebusvijver werd 'Ridge Wood' geheten. De begraafplaats ligt in een vallei, aan de westkant van de heuvelrug. Ze werd als frontlijnbegraafplaats gebruikt vanaf mei 1915. De eerste graven behoorden tot de '2nd Royal Irish Rifles'. Vervolgens gebeurden er bijzettingen door de '18th, 19th, 20th & 21st Canadian Battalions' en de '9th Durham Light Infantry', in periodes waarin ze deze sector bezetten.

Tijdens het Duitse Lente-offensief verschoof de frontlijn zich tot aan de heuvelrug. In juli 1918 zou het bos uiteindelijk heroverd worden door de '6th & 33rd Divisions'. Enkele graven getuigen nog van deze gevechten. De graven van Franse militairen, die hier aan de zijde van de Britten vochten in april en mei 1918, zijn verwijderd.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van E. Lutyens (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect). Volgens het huidige register liggen er 595 geïdentificeerde en 26 niet-geïdentificeerde militairen begraven, waarvan er 2 herdacht worden met een 'special memorial'. Het gaat om 280 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 25 niet geïdentificeerd konden worden), 44 Australiërs, 292 Canadezen, 3 Nieuw-Zeelanders en 2 Duitsers (waarvan er 1 niet geïdentificeerd kon worden).

Rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 3725m². Het terrein helt af naar het westen toe. De begraafplaats wordt langs 3 zijden omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, in verschillende niveaus aangelegd. Aan de oostkant is een haag (beuk) aangeplant. De toegang wordt gevormd door een tweeledig smeedijzeren hekken. Links en rechts van dit hekken staat het opschrift 'Ridgewood Military Cemetery MCMXV-MCMVIII'. Bij de toegang zijn de landplaten, het registerkastje en de metalen informatieplaat ondergebracht. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat centraal tegen de westelijke muur, geflankeerd door Noorse esdoorns met donkerbruine kleur. Hier staan ook de 'special memorials'. De 'Stone of Remembrance' staat centraal tegen de oostelijke muur, waar vaantjesbomen (davidia) zijn aangeplant. De graven liggen verspreid over 3 perken en worden getooid met bloemperken en struiken.

  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron     : Beschermingsdossier DW002419
Auteurs :  Decoodt, Hannelore


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ridge Wood Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201151 (Geraadpleegd op 12-05-2021)