Ridge Wood Cemetery

• is aangeduid als beschermd monument Ridge Wood Cemetery

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ridge Wood Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats, gelegen langs de Kriekstraat, in een vallei op 1.500 meter ten zuidwesten van Voormezele.

Het bos op de heuvelrug tussen de Kemmelseweg en Dikkebusvijver, ten oosten van de begraafplaats, werd 'Ridge Wood' geheten. De begraafplaats ligt in een vallei, aan de westelijke zijde van de heuvelrug. Ze werd als frontlijnbegraafplaats gebruikt vanaf mei 1915. De eerste graven behoorden tot de '2nd Royal Irish Rifles'. Vervolgens gebeurden er bijzettingen door de '18th, 19th, 20th & 21st Canadian Battalions' en de '9th Durham Light Infantry', in periodes waarin ze deze sector bezetten.

Tijdens het Duitse Lente-offensief verschoof de frontlijn zich tot aan de heuvelrug. In juli 1918 zou het bos uiteindelijk heroverd worden door de '6th & 33rd Divisions'. Enkele graven getuigen nog van deze gevechten. De graven van Franse militairen, die hier aan de zijde van de Britten vochten in april en mei 1918, zijn verwijderd.

Volgens het huidige register liggen er 595 geïdentificeerde en 26 niet-geïdentificeerde militairen begraven, waarvan er 2 herdacht worden met een 'special memorial'. Het gaat om 280 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 25 niet geïdentificeerd konden worden), 44 Australiërs, 292 Canadezen, 3 Nieuw-Zeelanders en 2 Duitsers (waarvan er 1 niet geïdentificeerd kon worden).

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van E. Lutyens (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).

Rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van 3.725m². Het terrein helt af naar het westen toe. De begraafplaats wordt langs drie zijden omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, in verschillende niveaus aangelegd. Aan de oostelijke zijde is een haag (beuk) aangeplant. De toegang wordt gevormd door een tweeledig smeedijzeren hek. Links en rechts van dit hek staat het opschrift 'Ridgewood Military Cemetery MCMXV-MCMVIII'. Bij de toegang zijn de landplaten, het registerkastje en de metalen informatieplaat ondergebracht. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat centraal tegen de westelijke muur, geflankeerd door Noorse esdoorns met donkerbruine kleur. Hier staan ook de 'special memorials'. De 'Stone of Remembrance' staat centraal tegen de oostelijke muur, waar vaantjesbomen (davidia) zijn aangeplant. De graven liggen verspreid over drie perken en worden getooid met bloemperken en struiken.

Bron: Beschermingsdossier DW002419
Auteurs: Decoodt, Hannelore