Teksten van Ridge Wood Cemetery

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201151

Ridge Wood Cemetery ()

Britse militaire begraafplaats, gelegen langs de Kriekstraat, in een vallei op 1.500 meter ten zuidwesten van Voormezele. 

Het bos op de heuvelrug tussen de Kemmelseweg en Dikkebusvijver, ten oosten van de begraafplaats, werd 'Ridge Wood' geheten. De begraafplaats ligt in een vallei, aan de westelijke zijde van de heuvelrug. Ze werd als frontlijnbegraafplaats gebruikt vanaf mei 1915. De eerste graven behoorden tot de '2nd Royal Irish Rifles'. Vervolgens gebeurden er bijzettingen door de '18th, 19th, 20th & 21st Canadian Battalions' en de '9th Durham Light Infantry', in periodes waarin ze deze sector bezetten.

Tijdens het Duitse Lente-offensief verschoof de frontlijn zich tot aan de heuvelrug. In juli 1918 zou het bos uiteindelijk heroverd worden door de '6th & 33rd Divisions'. Enkele graven getuigen nog van deze gevechten. De graven van Franse militairen, die hier aan de zijde van de Britten vochten in april en mei 1918, zijn verwijderd.

Volgens het huidige register liggen er 595 geïdentificeerde en 26 niet-geïdentificeerde militairen begraven, waarvan er 2 herdacht worden met een 'special memorial'. Het gaat om 280 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 25 niet geïdentificeerd konden worden), 44 Australiërs, 292 Canadezen, 3 Nieuw-Zeelanders en 2 Duitsers (waarvan er 1 niet geïdentificeerd kon worden).

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van E. Lutyens (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).

Rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van 3.725m². Het terrein helt af naar het westen toe. De begraafplaats wordt langs drie zijden omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, in verschillende niveaus aangelegd. Aan de oostelijke zijde is een haag (beuk) aangeplant. De toegang wordt gevormd door een tweeledig smeedijzeren hek. Links en rechts van dit hek staat het opschrift 'Ridgewood Military Cemetery MCMXV-MCMVIII'. Bij de toegang zijn de landplaten, het registerkastje en de metalen informatieplaat ondergebracht. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat centraal tegen de westelijke muur, geflankeerd door Noorse esdoorns met donkerbruine kleur. Hier staan ook de 'special memorials'. De 'Stone of Remembrance' staat centraal tegen de oostelijke muur, waar vaantjesbomen (davidia) zijn aangeplant. De graven liggen verspreid over drie perken en worden getooid met bloemperken en struiken.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron: Beschermingsdossier DW002419
Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ridge Wood Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125897 (geraadpleegd op ).


Ridge Wood Military Cemetery (Voormezele - WOI) ()

Locatie

Gelegen langs de Kriekstraat, in een vallei op zo’n 1500m ten zuidwesten van Voormezele. Ten oosten van de begraafplaats ligt een bos op een heuvelrug (het zogenaamde ‘Ridge Wood’). De omgeving is rustig, landelijk en glooiend.

Historische achtergrond

Het bos op de heuvelrug tussen de Kemmelseweg en Dikkebusvijver werd 'Ridge Wood' geheten. De begraafplaats ligt in een vallei, aan de westkant van de heuvelrug. Ze werd als frontlijnbegraafplaats gebruikt vanaf mei 1915. De eerste graven behoorden tot de '2nd Royal Irish Rifles'. Vervolgens gebeurden er bijzettingen door de '18th, 19th, 20th & 21st Canadian Battalions' en de '9th Durham Light Infantry', in periodes waarin ze deze sector bezetten.

Tijdens het Duitse Lente-Offensief verschoof de frontlijn zich tot aan de heuvelrug. In juli 1918 zou het bos uiteindelijk heroverd worden door de '6th & 33rd Divisions'. Enkele graven getuigen nog van deze gevechten. De graven van Franse militairen, die hier aan de zijde van de Britten vochten in april en mei 1918, zijn verplaatst geweest.

Beschrijving

Rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 3725 m², ontworpen door Sir Edwin Lutyens, met medewerking van G.H. Goldsmith. Het terrein helt af richting west. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, in verschillende niveaus aangelegd. Aan de oostkant is een haagje aangeplant.

De toegang wordt gevormd door een tweeledig smeedijzeren hekken. Links en rechts van dit hekken staat te lezen 'Ridgewood Military Cemetery MCMXV-MCMVIII'. Aan de achterkant van de toegang is de Engelse tekst van de landplaten gegrift in de witstenen boord van de muur, de 2 andere teksten (Frans en Nederlands) zijn gegrift in 2 rechthoekige witte stenen, links en rechts van het registerkastje, dat mooi in de muur is ingewerkt onder een klein 'afdakje'. Aan de andere kant van de toegang bevindt zich de CWGC-infoplaat.

De 'Cross of Sacrifice' bevindt zich centraal tegen de W-muur en is van het type A1. Hier bevinden zich de 'special memorials'. De 'Stone of Remembrance' staat centraal tegen de oostmuur.

De graven liggen verspreid over 3 lange, smalle perken. Volgens het huidige register liggen er 595 geïdentificeerde en 26 niet-geïdentificeerde militairen begraven, waarvan er 2 herdacht worden met een 'special memorial'. Het gaat om 280 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 25 niet geïdentificeerd konden worden), 44 Australiërs, 292 Canadezen, 3 Nieuw-Zeelanders en 2 Duitsers (waarvan er 1 niet geïdentificeerd kon worden).

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ridge Wood Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196067 (geraadpleegd op ).