erfgoedobject

Zillebeke Churchyard

bouwkundig element
ID: 201158   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201158

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Zillebeke Churchyard
  Deze bescherming is geldig sinds 01-04-2009

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zillebeke Churchyard
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Aan het begin van de oorlog werden de omgekomen militairen vaak begraven op bestaande kerkhoven, zoals hier in Zillebeke het geval was. Het kerkhof van Zillebeke werd vooral in 1914 gebruikt. Hier werden onder meer 14 militairen van de 'Foot Guards' en de 'Household Cavalry' begraven. Na de wapenstilstand werden de Franse graven verwijderd. Omdat er zoveel hogere officieren op dit kerkhof begraven liggen, die vaak tot de adel behoorden, wordt vaak gesproken over 'Aristocrats Cemetery'.

De graven van Alexis de Gunzburg en van John H.G. Lee Steere bestaan merkwaardig genoeg uit private grafstenen in plaats van de gebruikelijke 'headstones'. 2nd Lt. Baron Alexis G. de Gunzburg, behorende tot het '11th Hussars (Royal Horse Guards)', was in België aangekomen op 6 oktober 1914. Hij was van Russische afkomst, was in Parijs geboren, maar had zich tot Brit laten naturaliseren om dienst te kunnen nemen bij het Britse leger. Toen de oorlog uitbrak, studeerde hij te Eton. Hij was als tolk werkzaam bij de 'Royal Horse Guards', toen hij op 6 november 1914 in Zillebeke werd gedood. Hij ligt begraven onder een privaat graf. Zijn moeder, Baronne Henriette de Gunzburg, schonk de tweede klok in de kerk van Zillebeke, die nu de naam 'Alexis' draagt. Lt. John Henry Gordon Lee Steere was geboren op 14 juni 1985. Hij behoorde tot het '2nd Grenadier Guards' en kwam om op 17 november 1914. Twee dagen ervoor was hij tot luitenant gepromoveerd. Hij wordt eveneens herdacht op een gedenkplaats in de kerk.

Het Britse militaire ereperk op het kerkhof van Zillebeke is ca. 740m² groot en bevat de graven van 22 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en van 10 Canadese militairen. 2 Britten en 4 Canadezen konden niet meer geïdentificeerd worden. 2 graven raakten vernield door het latere oorlogsgeweld en worden herdacht met 'special memorials', vooraan op de begraafplaats. 2 andere graven zijn niet opgetrokken met de klassieke 'headstone', die zo typisch is voor de Britse begraafplaatsen, maar liggen heel uitzonderlijk begraven onder een privaat graf.

Dit ereperk werd aangelegd door W.H. Cowlishaw. De graven staan in een grasveld die voor een deel omgeven wordt door een haag (coniferen), deels door een muur uit gele baksteen met ezelsrug (zie kerkhofmuur). In deze omheiningsmuur is een zitbank uitgewerkt. Er staan 4 hoge moerascipressen, terwijl de graven getooid worden met bloemperken.

 • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
 • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
 • Degrande Wim, Zillebeke Churchyard doorgelicht in: Shrapnel, augustus 1998, pp. 47.

Bron     : Beschermingsdossier DW002419
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2009


Relaties

 • Is deel van
  Parochiekerk Sint-Catharina

 • Is deel van
  Zillebeke-Dorp

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Zillebeke Churchyard [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201158 (Geraadpleegd op 28-10-2020)