Tuileries British Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Zillebeke
Straat Maaldestedestraat
Locatie Maaldestedestraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Tuileries British Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 01-04-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Tuileries British Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De naam 'Tuileries' verwijst naar een pannenfabriek die iets ten noordwesten van het dorp van Zillebeke gelegen was. Hier werden in het begin van 1915 Britse en Franse doden begraven. Door het latere oorlogsgeweld raakte het merendeel van deze graven vernield, waardoor 69 doden nu door 'special memorials' worden herdacht en er nauwelijks graven overblijven.

Op Tuileries British Cemetery zijn er in het totaal 98 militairen begraven (of worden herdacht), waaronder 79 geïdentificeerde en 16 niet-geïdentificeerde doden uit het Verenigd Koninkrijk en 3 Franse militairen, waarvan 1 niet geïdentificeerd kon worden. De begraafplaats is ingericht door W.C. Von Berg.

Kleine, nagenoeg rechthoekige begraafplaats van circa 1875m², met licht afhellend terrein, omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Toegang in noordoostelijke hoek met smeedijzeren hekken, geflankeerd door 2 witte pijlers met 'Tuileries British Cemetery 1915'. Bij deze toegang bevinden zich het registerkastje en de landplaten. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat vrij centraal op de begraafplaats. Tussen de toegang en het 'Cross' bevinden zich enkele graven (namelijk 26), maar de meeste doden (namelijk 69 Britse) worden hier herdacht met 'special memorials', die opgesteld staan langs de omheiningsmuur van de begraafplaats. Zodoende blijft het grootste deel van de begraafplaats een open grasvlakte. De 3 Franse doden liggen onder 1 grafkruis. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken en struiken, 4 jonge eiken (bij het offerkruis) en wilgen (op de hoeken van de begraafplaats).

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: Beschermingsdossier DW002419

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zillebeke

Zillebeke (Ieper)

is gerelateerd aan Perth Cemetery

Maaldestedestraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.