Britse militaire begraafplaats, te bereiken via een graspad vanaf de Maaldestedestraat, tussen de huizen 109 en 111, op 600 meter ten noorden van de kerk van Zillebeke en op 200 meter ten zuiden van Perth Cemetery (China Wall). De begraafplaats wordt grotendeels omgeven door bebouwing.
De naam 'Tuileries' verwijst naar een pannenfabriek die iets ten noordwesten van het dorp van Zillebeke gelegen was. Hier werden in het begin van 1915 Britse en Franse doden begraven. Door het latere oorlogsgeweld raakte het merendeel van deze graven vernield, waardoor 69 doden nu door 'special memorials' worden herdacht en er nauwelijks graven overblijven.
Op Tuileries British Cemetery zijn er in het totaal 98 militairen begraven (of worden herdacht), waaronder 79 geïdentificeerde en 16 niet-geïdentificeerde doden uit het Verenigd Koninkrijk en drie Franse militairen, waarvan er één niet geïdentificeerd kon worden.
De begraafplaats is ingericht door W.C. Von Berg.
Kleine, nagenoeg rechthoekige begraafplaats van circa 1875m², met licht afhellend terrein, omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Toegang in noordoostelijke hoek met smeedijzeren hek, geflankeerd door twee witte pijlers met 'Tuileries British Cemetery 1915'. Bij deze toegang bevinden zich het registerkastje en de landplaten. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat vrij centraal op de begraafplaats. Tussen de toegang en het 'Cross' bevinden zich enkele graven (namelijk 26), maar de meeste doden (namelijk 69 Britse) worden hier herdacht met 'special memorials', die opgesteld staan langs de omheiningsmuur van de begraafplaats. Zodoende blijft het grootste deel van de begraafplaats een open grasvlakte. De drie Franse doden liggen onder één grafkruis. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken en struiken, vier jonge eiken (bij het offerkruis) en wilgen (op de hoeken van de begraafplaats).
Bron: Beschermingsdossier DW002419
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. 2008: Tuileries British Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125915 (geraadpleegd op ).
De begraafplaats is te bereiken via een graspaadje, tussen de huizen 109 en 111 van de Maaldestedestraat door, op zo'n 600m ten noorden van de kerk van Zillebeke en op zo'n 200m ten zuiden van Perth Cemetery (China Wall). De begraafplaats wordt omgeven door bebouwing en weiland, in relatief vlak gebied.
De naam 'Tuileries' verwijst naar een pannenfabriek die iets ten noordwesten van het dorp van Zillebeke gelegen was. Hier werden in het begin van 1915 Britse en Franse doden begraven. Door het latere oorlogsgeweld raakte een groot aantal van deze graven vernield, waardoor de meeste nu door 'special memorials' worden herdacht en er nauwelijks graven overblijven.
Kleine, nagenoeg rechthoekige begraafplaats van circa 1875 m², ontworpen door Captain Von Berg. De begraafplaats, waarvan het terrein lichtjes afloopt, wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang bestaat uit een smeedijzeren hekken, geflankeerd door 2 witstenen zuilen met 'Tuileries British Cemetery 1915'. Bij deze toegang bevinden zich het registerkastje en de drie landplaten. De 'Cross of Sacrifice', van het kleinste type (A1), staat vrij centraal op de begraafplaats. Tussen de toegang en de 'Cross' bevinden zich enkele graven (namelijk 26), maar de meeste doden (namelijk 69 Britse) worden hier herdacht met 'special memorials', die opgesteld staan langs de omheiningsmuur van de begraafplaats. Zodoende blijft het grootste deel van de begraafplaats een open ruimte. 3 Franse doden liggen onder 1 grafkruis.
Op 'Tuileries British Cemetery' worden in het totaal 98 militairen begraven of herdacht, waaronder 79 geïdentificeerde en 16 niet-geïdentificeerde doden uit het Verenigd Koninkrijk en 2 geïdentificeerde en 1 niet-geïdentificeerde Franse militairen.
Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2003: Tuileries British Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195885 (geraadpleegd op ).