bouwkundig
element
ID: 201161 URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201161
is aangeduid als beschermd monument
Perth Cemetery
Deze bescherming
is geldig sinds 01-04-2009
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed
Perth Cemetery
Deze vaststelling
is geldig sinds 20-09-2010
Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek (geografische inventarisatie, : thematische inventarisatie: van 01-01-2002 tot 31-12-2005)
Lutyens, Edwin Landseer (Ontwerper)
Truelove, John Reginald (Ontwerper)
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog
Gelegen langs de Maaldestedestraat, op zo’n 600m ten noorden van de kerk van Zillebeke en op zo’n 600m ten zuiden van ‘Hell Fire Corner’ (Kruiskalsijde), niet ver van Tuileries British Cemetery. De omgeving is relatief vlak en deels bebouwd.
De weg van Zillebeke naar Ieper, over het beruchte kruispunt (Kruiskalsijde) dat met de veelzeggende benaming 'Hellfire Corner' werd bedacht, passeerde ter hoogte van 'Gordon House' (iets ten noorden van de begraafplaats) een communicatieloopgraaf, met een borstwering van hoog gestapelde zandzakken, die bekend stond als 'Great Wall of China'. De loopgraaf liep van de spoorweg Ieper-Roeselare tot aan 'Halfway House'.
De begraafplaats werd gestart door Franse eenheden in november 1914 en werd in juni 1917 overgenomen door de '2nd Scottish Rifles'. De begraafplaats werd toen voor een onbekende reden 'Perth' genoemd, evenals 'China Wall' of 'Halfway House Cemetery'. De begraafplaats werd als een frontlijnbegraafplaats gebruikt tot in oktober 1917. Toen was ongeveer de helft van perk I gebruikt en bevatte de begraafplaats zo’n 130 graven. Na de wapenstilstand werden meer dan 2500 graven uit de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen naar hier overgebracht. Het Franse perk werd aanvankelijk nog uitgebreid, maar uiteindelijk werden de Franse graven gerepatrieerd of overgebracht naar andere begraafplaatsen.
Op Perth Cemetery zouden er vandaag de dag 2791 militairen begraven liggen (of herdacht worden) waarvan bijna de helft, namelijk 1369 doden niet meer geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 1212 geïdentificeerde en 1269 ongeïdentificeerde militairen uit het Verenigd Koninkrijk, 128 geïdentificeerde en 19 ongeïdentificeerde Australiërs, 56 geïdentificeerde en 77 ongeïdentificeerde Canadezen, 19 geïdentificeerde en 4 ongeïdentificeerde Nieuw-Zeelanders en 7 geïdentificeerde Zuid-Afrikanen. Er staan 'special memorials' voor 108 graven die door het oorlogsgeweld vernietigd werden op hun oorspronkelijke begraafplaatsen. Drie 'duhallow blocks' sommen deze oorspronkelijke begraafplaatsen op. Verder staan er nog 'special memorials' voor 25 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 1 Canadees, waarvan verondersteld worden dat ze op deze begraafplaats begraven liggen onder een naamloze grafsteen. De begraafplaats is ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en J.R. Truelove (uitvoerend architect).
De volgende begraafplaatsen werden ontruimd en naar hier overgebracht :
Op Perth Cemetery liggen maar liefst 7 militairen, die in 1915 door het Britse leger werden terechtgesteld. Pte G.E. Roe (‘2nd King’s Own Yorkshire Light Infantry, 13th Brigade, 5th Division’) deserteerde na gevechten op Hill 60. Hij werd geëxecuteerd op 10 juni 1915, in het kamp 'Dickebusch Huts'. Hij werd daar aanvankelijk begraven aan de rand van een bosje.
Pte T. Docherty (‘2nd King’s Own Scottish Borderers, 13th Brigade, 5th Division’) deserteerde op hetzelfde moment als Roe en werd geëxecuteerd op 16 juli 1915, in het kamp 'Dickebusch Huts'. Hij werd niet aan de rand van het bosje begraven, maar even verder, langs een pad, vermoedelijk op de plaats waar hij geëxecuteerd werd. Pte T. Harris (1st Royal West Kents, 13th Brigade, 5th Division) deserteerde in augustus 1914 en werd gevangen genomen in Parijs. Hij werd terechtgesteld op 21 juni 1915, in het kamp 'Dickebusch Huts'. Hij werd eveneens aanvankelijk begraven aan de rand van het bosje. Op 26 juli 1915 werden bij het kamp 'Dickebusch Huts' 4 soldaten geëxecuteerd, nl. Ernest Fellows, Alfred Thompson, John Robinson en Bert Hartells, allen behorend tot het 3de bataljon van het 'Worcestershire Regiment'. Dit was de enige viervoudige executie in het Britse leger. Ze werden aanvankelijk begraven bij een klein bosje rechts van de Melkerijstraat (nabij de Dickebusch Huts). Na de oorlog werd deze groep graven overgebracht naar Perth Cemetery (Fellows) en Aeroplane Cemetery (Thompson, Robinson, Hartells).
Korporaal Frederick Ives, '3rd Worcestershire', is de vijfde ongelukkige die hier begraven ligt: hij werd op 22 juli 1915 geëxecuteerd bij Lindegoed Farm (Reningelst, tussen Busseboom en Lindegoed). Hij werd er ook begraven. In de zomer van 1919 werd zijn lichaam herbegraven op Perth Cemetery.
Pte. Evan Fraser (2nd Royal Scots, 8th Brigade, 3rd Division) werd terechtgesteld op 2 augustus 1915 omdat hij tot 4 keer toe gepoogd zou hebben om zijn eenheid te verlaten. Deze executie gebeurde eveneens nabij 'Dickebusch Huts'.
Pte. L.R. Phillips (‘6th Somerset Light Infantry, 43rd Brigade, 14th Light Division’) tenslotte werd op de vestingen van Ieper terechtgesteld op 19 augustus 1915 en hier naderhand begraven.
BESCHRIJVING
Perth Cemetery (China Wall) is een smalle, langwerpige begraafplaats van ca. 8060m² met een verbreding achteraan. Het terrein is lichtjes glooiend en wordt bijna volledig omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Geplaveide toegangspartij met een smeedijzeren hekken in de gebogen voormuur, voorzien van bloembakken. Het hekken wordt geflankeerd door pijlers in witte natuursteen, met het opschrift 'Perth Cemetery China Wall Zillebeke 1915 1918', de landplaten en het registerkastje. Het 'Cross of Sacrifice' (type B) staat centraal vooraan op de begraafplaats. Via een lange laan met wilgen kan de 'Stone of Remembrance' links achteraan bereikt worden. Vooraan rechts staat een bakstenen schuilhuisje met rondbogige ingang en afgedekt met trapsgewijs geplaatste witte natuurstenen blokken. Hierin hangt de metalen informatieplaat. De begraafplaats wordt o.m. getooid met bloemperken, struiken, populieren (achteraan) en wilgen (langs de laan tussen het offerkruis en de ‘Stone of Remembrance’ en langs de zuidelijke kant).
De graven staan over 16 perken verspreid. De ‘special memorials’ en ‘duhallow blocks’ voor vernietigde graven op de oorspronkelijke begraafplaatsen staan in een afgescheiden perk vooraan rechts. Achteraan op de begraafplaats, op perk I, staan nog 25 ‘special memorials’ voor doden waarvan aangenomen wordt dat ze op deze begraafplaats begraven liggen.
Bron : Beschermingsdossier DW002419
Auteurs :
Decoodt, Hannelore
Is gerelateerd aan
Tuileries British Cemetery
Is deel van
Zillebeke
Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Perth Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201161 (Geraadpleegd op 22-01-2021)