Teksten van Perth Cemetery (China Wall)

Perth Cemetery ()

Gelegen langs de Maaldestedestraat, op zo’n 600m ten noorden van de kerk van Zillebeke en op zo’n 600m ten zuiden van ‘Hell Fire Corner’ (Kruiskalsijde), niet ver van Tuileries British Cemetery. De omgeving is relatief vlak en deels bebouwd.

Historiek

De weg van Zillebeke naar Ieper, over het beruchte kruispunt (Kruiskalsijde) dat met de veelzeggende benaming 'Hellfire Corner' werd bedacht, passeerde ter hoogte van 'Gordon House' (iets ten noorden van de begraafplaats) een communicatieloopgraaf, met een borstwering van hoog gestapelde zandzakken, die bekend stond als 'Great Wall of China'. De loopgraaf liep van de spoorweg Ieper-Roeselare tot aan 'Halfway House'.

De begraafplaats werd gestart door Franse eenheden in november 1914 en werd in juni 1917 overgenomen door de '2nd Scottish Rifles'. De begraafplaats werd toen om een onbekende reden 'Perth' genoemd, evenals 'China Wall' of 'Halfway House Cemetery'. De begraafplaats werd als een frontlijnbegraafplaats gebruikt tot in oktober 1917. Toen was ongeveer de helft van perk I gebruikt en bevatte de begraafplaats zo’n 130 graven. Na de wapenstilstand werden meer dan 2500 graven uit de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen naar hier overgebracht. Het Franse perk werd aanvankelijk nog uitgebreid, maar uiteindelijk werden de Franse graven gerepatrieerd of overgebracht naar andere begraafplaatsen.

Op Perth Cemetery zouden er vandaag de dag 2791 militairen begraven liggen (of herdacht worden) waarvan bijna de helft, namelijk 1369 doden, niet meer geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 1212 geïdentificeerde en 1269 ongeïdentificeerde militairen uit het Verenigd Koninkrijk, 128 geïdentificeerde en 19 ongeïdentificeerde Australiërs, 56 geïdentificeerde en 77 ongeïdentificeerde Canadezen, 19 geïdentificeerde en 4 ongeïdentificeerde Nieuw-Zeelanders en 7 geïdentificeerde Zuid-Afrikanen. Er staan 'special memorials' voor 108 graven die door het oorlogsgeweld vernietigd werden op hun oorspronkelijke begraafplaatsen. Drie 'duhallow blocks' sommen deze oorspronkelijke begraafplaatsen op. Verder staan er nog 'special memorials' voor 25 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 1 Canadees, waarvan verondersteld wordt dat ze op deze begraafplaats begraven liggen onder een naamloze grafsteen.

De volgende begraafplaatsen werden ontruimd en naar hier overgebracht :

• BECELAERE GERMAN CEMETERY No. 1 (246 RESERVE INFANTERIE REGIMENT) (Beselare): Deze Duitse militaire begraafplaats lag dicht bij de kerk van Beselare en bevatte ongeveer 500 Duitse en 2 Britse doden.
  • BELGIAN CHATEAU CEMETERY (Vlamertinge): Deze begraafplaats lag op het terrein van een kasteel 2km ten zuidwesten van Ieper. Ze bevatte de graven van 12 militairen uit het Verenigd Koninkrijk, 11 uit Canada en 1 uit Frankrijk. Deze stierven tussen 1914 en 1917.
  • BROODSEINDE GERMAN CEMETERIES (Zonnebeke): Deze Duitse begraafplaatsen bevatten de graven van 27 Britse militairen die bijna allen in 1914 omgekomen waren.
  • DURHAM CEMETERY (Zillebeke): Deze begraafplaats bevond zich aan het noordelijk einde van het dorp en werd gebruikt van december 1915 tot maart 1916. Ze bevatte de graven van 52 militairen uit het Verenigd Koninkrijk. Hiervan behoorden er 39 tot territoriale bataljons van de 'Durham Light Infantry'.
  • GARTER POINT CEMETERY (Zonnebeke): Deze begraafplaats lag langs de weg van Zonnebeke naar Westhoek en werd gebruikt tussen september 1917 en april 1918. Ze bevatte de graven van 19 militairen uit Australië, 8 uit het Verenigd Koninkrijk, 1 uit Nieuw-Zeeland, 3 uit niet-gekende eenheden en 1 Duitser.
  • GORDON HOUSE CEMETERY No. 2 (Zillebeke): Deze begraafplaats lag bij Gordon House en bevatte de graven van 30 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in 1915 en 1917.
  • HANS KIRCHNER GERMAN CEMETERY (Poelkapelle): Deze begraafplaats lag op anderhalve kilometer ten zuidoosten van Poelkapelle en bevatte de graven van 4 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in oktober 1914.
  • HOUTHULST GERMAN CEMETERY (Houthulst): Deze begraafplaats lag aan het oostelijk einde van het dorp en bevatte de graven van ongeveer 1000 Duitsers en 1 officier van het 'Royal Flying Corps'.
  • KEERSELAERE WEST GERMAN CEMETERY (Sint-Juliaan): Deze Duitse begraafplaats lag iets ten westen van de weg van Zonnebeke naar Langemark en bevatte de graven van 29 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die bijna allen stierven in oktober 1914.
  • KEERSELAERHOEK GERMAN CEMETERY (Passendale): Deze Duitse begraafplaats lag op bijna 200m ten noordoosten van Tyne Cot Cemetery. Ze bevatte de graven van 12 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 2 uit Canada, die stierven in 1914 en 1915.
  • LANGEMARCK GERMAN CEMETERY No. 7 (ook TOTENWALDCHEN genoemd) (Langemark): Deze Duitse begraafplaats lag anderhalve kilometer ten noordwesten van het dorp en bevatte de graven van 4 militairen uit het Verenigd Koninkrijk.
  • LANGEMARCK GERMAN CEMETERY No. 8 (Langemark): Deze Duitse begraafplaats bevond zich nabij de spoorweg bij de weg naar Houthulst. Ze bevatte de graven van 27 militairen uit het Verenigd Koninkrijk, gestorven in oktober 1914.
  • L’EBBE FARM CEMETERY (Poperinge): Deze begraafplaats lag anderhalve kilometer ten noordwesten van de stad en bevatte de graven van 21 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in 1915 en 1918.
  • MANNEKEN FARM GERMAN CEMETERY No. 3 (Zarren): Deze Duitse begraafplaats lag in het zuidoostelijk deel van het bos van Houthulst. Ze bevatte de graven van ongeveer 700 Duitse en 13 Britse militairen die stierven in 1917.
  • NACHTIGALL (or ROSSIGNOL, or VIEUX-CHIEN) GERMAN CEMETERY (Geluveld): Deze Duitse begraafplaats bevond zich 800m ten noorden van Rossignol Cabaret langs de Meenseweg, dichtbij het gehucht 'Vieux Chien'. Ze bevatte de graven van 1130 Duitse militairen en 69 uit het Verenigd Koninkrijk waarvan de meeste stierven in september en oktober 1915.
  • POELCAPELLE GERMAN CEMETERY No. 2 (Poelkapelle): Deze Duitse begraafplaats lag anderhalve kilometer ten zuidoosten van het dorp en bevatte de graven van 4 Canadezen en van 3 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in april 1915.
  • POELCAPELLE GERMAN CEMETERY No. 3 (Poelkapelle): Deze Duitse begraafplaats lag 800m ten zuiden van het dorp en bevatte de graven van 23 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 19 uit Canada die stierven in 1914 en 1915.
  • RATION DUMP BURIAL GROUND (Zillebeke): Deze begraafplaats lag ten zuiden van ‘Gordon House’ en bevatte de graven van 28 militairen uit het Verenigd Koninkrijk (vooral van het 'London Scottish' en 'Liverpool Scottish') en 1 uit Canada.
  • REUTEL GERMAN CEMETERY (Beselare): Deze Duitse begraafplaats lag aan de noordkant van de weg Reutel-Zwaanhoek. Ze bevatte een groot aantal Duitse graven, naast 3 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 1 Canadees, die in 1914 en 1916 omkwamen.
  • ST. JOSEPH GERMAN CEMETERY (Hooglede): Deze Duitse begraafplaats bevond zich aan de noordkant van het gehucht De Geite en bevatte de graven van 4 vliegeniers uit het Verenigd Koninkrijk die omkwamen in 1918.
  • ST. JULIEN COMMUNAL CEMETERY (Sint-Juliaan): Het kerkhof van Sint-Juliaan bevatte de graven van 6 militairen van het '14th Canadian Battalion' die omkwamen in april 1915.
  • ST. JULIEN EAST GERMAN CEMETERY (Sint-Juliaan): Deze Duitse begraafplaats bevond zich langs de weg Zonnebeke-Langemark. Ze bevatte de graven van 65 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 31 uit Canada die omkwamen in oktober 1914 en april 1915.
  • SCHREIBOOM GERMAN CEMETERY (Langemark): Deze Duitse begraafplaats op 800m ten oosten van het dorp bevatte de graven van 34 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die omkwamen in oktober 1914.
  • TRANSPORT FARM ANNEXE (Zillebeke): Deze begraafplaats bevond zich op 180m ten zuiden van de zuidwestelijke hoek van Zillebekevijver en iets ten oosten van Railway Dugouts Burial Ground (Transport Farm). Ze bevatte de graven van 27 militairen uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 16 behoorden tot het '1st Dorsets') die stierven in de periode november 1914-juni 1915.
  • TRENCH RAILWAY CEMETERY (Zillebeke): Deze begraafplaats bevond zich ten westen van het gehucht Verbrandenmolen en bevatte de graven van 21 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in 1915 of 1916.
  • TREURNIET GERMAN CEMETERY (Poelkapelle): Deze Duitse begraafplaats lag langs de weg van Poelkapelle naar het station en bevatte het graf van 1 Canadese militair.
  • WALLEMOLEN GERMAN CEMETERY (Passendale): Deze Duitse begraafplaats bevond zich op 180m ten zuiden van het gehucht Wallemolen. Ze bevatte de graven van 20 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 15 uit Canada die stierven in 1915.
  • WEIDENDRIFT GERMAN CEMETERY (Langemark): Deze Duitse begraafplaats bij Weidendrift werd door de Duitsers gebruikt van oktober 1914 tot augustus 1915. Ze bevatte de graven van 98 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die vielen tijdens de Eerste Slag bij Ieper in het najaar 1914.
  • WESTROOSEBEKE GERMAN CEMETERY No. 2 (Westrozebeke): Deze Duitse begraafplaats bevond zich op 350m ten noordoosten van het dorp, langs de weg naar Hooglede. Ze bevatte het graf van 1 officier van de 'Royal Air Force' die stierf in augustus 1918.

Op Perth Cemetery liggen maar liefst zeven militairen, die in 1915 door het Britse leger werden terechtgesteld.

De begraafplaats is ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en J.R. Truelove (uitvoerend architect).

Kenmerken

Perth Cemetery (China Wall) is een smalle, langwerpige begraafplaats van ca. 8060m² met een verbreding achteraan. Het terrein is lichtjes glooiend en wordt bijna volledig omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Geplaveide toegangspartij met een smeedijzeren hek in de gebogen voormuur, voorzien van bloembakken. Het hekken wordt geflankeerd door pijlers in witte natuursteen, met het opschrift 'Perth Cemetery China Wall Zillebeke 1915 1918', de landplaten en het registerkastje. Het 'Cross of Sacrifice' (type B) staat centraal vooraan op de begraafplaats. Via een lange laan met wilgen kan de 'Stone of Remembrance' links achteraan bereikt worden. Vooraan rechts staat een bakstenen schuilhuisje met rondbogige ingang en afgedekt met trapsgewijs geplaatste witte natuurstenen blokken. Hierin hangt de metalen informatieplaat. De begraafplaats wordt o.m. getooid met bloemperken, struiken, populieren (achteraan) en wilgen (langs de laan tussen het offerkruis en de ‘Stone of Remembrance’ en langs de zuidelijke kant).

De graven staan over zestien perken verspreid. De ‘special memorials’ en ‘duhallow blocks’ voor vernietigde graven op de oorspronkelijke begraafplaatsen staan in een afgescheiden perk vooraan rechts. Achteraan op de begraafplaats, op perk I, staan nog 25 ‘special memorials’ voor doden waarvan aangenomen wordt dat ze op deze begraafplaats begraven liggen.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • CHIELENS P. & PUTKOWSKI 2000:  Unquiet graves. Execution sites of the First World War in Flanders, London.

Bron: Beschermingsdossier DW002419
Auteurs:  Decoodt, Hannelore

Perth Cemetery (China Wall) (Zillebeke - WOI) ()

Locatie

Gelegen langs de Maaldestedestraat, op zo'n 600m ten noorden van de kerk van Zillebeke en op zo'n 600m ten zuiden van “Hell Fire Corner” (Kruiskalsijde), niet ver van Tuileries British Cemetery. Omgeving is relatief vlak en deels bebouwd.

Historische achtergrond

De weg van Zillebeke naar Ieper, over het beruchte 'Hellfire Corner', passeerde ter hoogte van 'Gordon House' (iets ten noorden van de begraafplaats) een communicatieloopgraaf, met een borstwering van hoog gestapelde zandzakken, die bekend stond als 'Great Wall of China'. De loopgraaf liep van de spoorweg Ieper-Roeselare tot aan 'Halfway House'. De begraafplaats werd gestart door Franse eenheden in november 1914 en werd in juni 1917 overgenomen door de '2nd Scottish Rifles'. De begraafplaats werd toen voor een onbekende reden 'Perth' genoemd, 'China Wall' of 'Halfway House Cemetery'. De begraafplaats werd als een frontlijnbegraafplaats gebruikt tot in oktober 1917. Toen was ongeveer de helft van perk I gebruikt en bevatte de begraafplaats zo'n 130 graven. Na de wapenstilstand werden meer dan 2500 graven uit de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen naar hier overgebracht. Het Franse perk werd aanvankelijk nog uitgebreid, maar uiteindelijk werden de Franse graven overgebracht naar andere begraafplaatsen.

Op Perth Cemetery liggen maar liefst 7 militairen, die in 1915 door het Britse leger werden terechtgesteld.

Pte G.E. Roe (2nd King's Own Yorkshire Light Infantry, 13th Brigade, 5th Division) deserteerde na gevechten op Hill 60. Hij werd geëxecuteerd op 10 juni 1915, in het kamp 'Dickebusch Huts'. Hij werd daar aanvankelijk begraven aan de rand van een bosje. Pte T. Docherty (2nd King's Own Scottish Borderers, 13th Brigade, 5th Division) deserteerde op hetzelfde moment als Roe en werd geëxecuteerd op 16 juli 1915, in het kamp 'Dickebusch Huts'. Hij werd niet aan de rand van het bosje begraven, maar even verder, langs een pad, vermoedelijk op de plaats waar hij geëxecuteerd werd. Pte T. Harris (1st Royal West Kents, 13th Brigade, 5th Division) deserteerde in augustus 1914 en werd gevangen genomen in Parijs. Hij werd terechtgesteld op 21 juni 1915, in het kamp 'Dickebusch Huts'. Hij werd eveneens aanvankelijk begraven aan de rand van het bosje.

Op 26 juli 1915 werden bij het kamp 'Dickebusch Huts' 4 soldaten geëxecuteerd, nl. Ernest Fellows, Alfred Thompson, John Robinson en Bert Hartells, allen behorend tot het 3de bataljon van het 'Worcestershire Regiment'. Dit was de enige viervoudige executie in het Britse leger. Ze werden aanvankelijk begraven bij een klein bosje rechts van de Melkerijstraat (nabij de Dickebusch Huts), waar nog andere geëxecuteerden begraven werden. De graven zouden er naar verluidt goed onderhouden geweest zijn, mogelijks een teken dat de kameraden van de geëxecuteerden er een bijzondere aandacht voor hadden. Na de oorlog werd deze groep graven overgebracht naar Perth Cemetery (Fellows) en Aeroplane Cemetery (Thompson, Robinson, Hartells).

Korporaal Frederick Ives, '3rd Worcestershire', is de vijfde ongelukkige die hier begraven ligt: hij werd op 22 juli 1915 geëxecuteerd bij Lindegoed Farm (Reningelst, tussen Busseboom en Lindegoed). Hij werd er ook begraven. In de zomer van 1919 werd zijn lichaam herbegraven op Perth Cemetery. Pte Evan Fraser (2nd Royal Scots, 8th Brigade, 3rd Division) werd terechtgesteld op 2 augustus 1915 omdat hij tot 4 keer toe gepoogd zou hebben om zijn eenheid te verlaten. Deze executie gebeurde eveneens nabij 'Dickebusch Huts'. Pte. L.R. Phillips (6th Somerset Light Infantry, 43rd Brigade, 14th Light Division) tenslotte werd op de vestingen van Ieper geëxecuteerd op 19 augustus 1915 en hier naderhand begraven.

De volgende begraafplaatsen werden ontruimd en naar hier overgebracht:

• BECELAERE GERMAN CEMETERY No.1 (246 RESERVE INFANTERIE REGIMENT) (Beselare) Deze Duitse militaire begraafplaats lag dicht bij de kerk en bevatte ongeveer 500 Duitse en 2 Britse doden.
  • BELGIAN CHATEAU CEMETERY (Vlamertinge) Deze begraafplaats lag op het terrein van een kasteel 2 km ten zuidwesten van Ieper. Ze bevatte de graven van 12 militairen uit het Verenigd Koninkrijk, 11 uit Canada en 1 uit Frankrijk. Deze stierven tussen 1914 en 1917.
  • BROODSEINDE GERMAN CEMETERIES (Zonnebeke) Deze Duitse begraafplaats bevatte de graven van 27 Britse militairen die bijna allen in 1914 stierven.
  • DURHAM CEMETERY (Zillebeke) Deze begraafplaats bevond zich aan het noordelijk einde van het dorp en werd gebruikt van december 1915 tot maar 1916. Ze bevatte de graven van 52 militairen uit het Verenigd Koninkrijk. Hiervan behoorden er 39 tot territoriale bataljons van de 'Durham Light Infantry'.
  • GARTER POINT CEMETERY (Zonnebeke) Deze begraafplaats lag langs de weg van Zonnebeke naar Westhoek en werd gebruikt van september 1917 tot april 1918. Ze bevatte de graven van 19 militairen uit Australië, 8 uit het Verenigd Koninkrijk, 1 uit Nieuw-Zeeland, 3 uit niet-gekende eenheden en 1 Duitser.
  • GORDON HOUSE CEMETERY NO. 2 (Zillebeke) Deze begraafplaats lag bij Gordon House en bevatte de graven van 30 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in 1915 en 1917.
  • HANS KIRCHNER GERMAN CEMETERY (Poelkapelle) Deze begraafplaats lag op 1,6 km ten ZO van het dorp en bevatte de graven van 4 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in oktober 1914.
  • HOUTHULST GERMAN CEMETERY (Houthulst) Deze begraafplaats lag aan het oostelijk einde van het dorp en bevatte de graven van ongeveer 1000 Duitsers en 1 officier van het 'Royal Flying Corps'.
  • KEERSELAERE WEST GERMAN CEMETERY (Sint-Juliaan) Deze Duitse begraafplaats lag iets ten westen van de weg van Zonnebeke naar Langemark en bevatte de graven van 29 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die bijna allen stierven in oktober 1914.
  • KEERSELAERHOEK GERMAN CEMETERY (Passendale) Deze Duitse begraafplaats lag op 180 meter noordoosten van Tyne Cot Cemetery. Ze bevatte de graven van 12 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 2 uit Canada, die stierven in 1914 en 1915.
  • LANGEMARCK GERMAN CEMETERY No. 7 (ook gekend onder de naam TOTENWALDCHEN) (Langemark) Deze Duitse begraafplaats lag anderhalve km ten noordwesten van het dorp en bevatte de graven van 4 militairen uit het Verenigd Koninkrijk.
  • LANGEMARCK GERMAN CEMETERY No. 8 (Langemark) Deze Duitse begraafplaats bevond zich nabij de spoorweg bij de weg naar Houthulst. Ze bevatte de graven van 27 militairen uit het Verenigd Koninkrijk, gestorven in oktober 1914.
  • L'EBBE FARM CEMETERY (Poperinge) Deze begraafplaats lag anderhalve km ten noordwesten van de stad en bevatte de graven van 21 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in 1915 en 1918.
  • MANNEKEN FARM GERMAN CEMETERY No. 3 (Zarren) Deze Duitse begraafplaats lag in het zuidoostelijke deel van het bos van Houthulst. Ze bevatte de graven van ongeveer 700 Duitse en 13 Britse militairen die stierven in 1917.
  • NACHTIGALL (or ROSSIGNOL, or VIEUX-CHIEN) GERMAN CEMETERY (Geluveld) Deze Duitse begraafplaats bevond zich 800 m ten noorden van Rossignol Cabaret langs de Meenseweg, dichtbij het gehucht 'Vieux Chien'. Ze bevatte de graven van 1130 Duitse militairen en 69 uit het Verenigd Koninkrijk waarvan de meeste stierven in september en oktober 1915.
  • POELCAPELLE GERMAN CEMETERY No. 2 (Poelkapelle) Deze Duitse begraafplaats lag anderhalve km ten zuidoosten van het dorp en bevatte de graven van 4 Canadezen en van 3 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in april 1915.
  • POELCAPELLE GERMAN CEMETERY No. 3 (Poelkapelle) Deze Duitse begraafplaats lag 800 m ten zuiden van het dorp en bevatte de graven van 23 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 19 uit Canada die stierven in 1914 en1915.
  • RATION DUMP BURIAL GROUND (Zillebeke) Deze begraafplaats lag ten zuiden van Gordon House en bevatte de graven van 28 militairen uit het Verenigd Koninkrijk (vooral van het 'London Scottish' en 'Liverpool Scottish') en 1 uit Canada.
  • REUTEL GERMAN CEMETERY (Beselare) Deze Duitse begraafplaats lag aan de noordkant van de weg Reutel-Zwaanhoek. Ze bevatte een groot aantal Duitse graven, naast 3 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 1 Canadees, die in 1914 en 1916 omkwamen.
  • ST. JOSEPH GERMAN CEMETERY (Hooglede) Deze Duitse begraafplaats bevond zich aan de noordkant van het gehucht De Geite en bevatte de graven van 4 vliegeniers uit het Verenigd Koninkrijk die omkwamen in 1918.
  • ST. JULIEN COMMUNAL CEMETERY (Sint-Juliaan) Het kerkhof van Sint-Juliaan bevatte de graven van 6 militairen van het '14th Canadian Battalion' die omkwamen in april 1915.
  • ST. JULIEN EAST GERMAN CEMETERY (Sint-Juliaan) Deze Duitse begraafplaats bevond zich langs de weg Zonnebeke-Langemark. Ze bevatte de graven van 65 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 31 uit Canada die omkwamen in oktober 1914 en april 1915.
  • SCHREIBOOM GERMAN CEMETERY (Langemark) Deze Duitse begraafplaats op 800 m ten oosten van het dorp bevatte de graven van 34 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die omkwamen in oktober 1914.
  • TRANSPORT FARM ANNEXE (Zillebeke) Deze begraafplaats bevond zich op 180 m ten zuiden van de zuidwesthoek van Zillebekevijver en iets ten oosten van Railway Dugouts Burial Ground (Transport Farm). Ze bevatte de graven van 27 militairen uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 16 behoorden tot het '1st Dorsets') die stierven in de periode november 1914-juni 1915.
  • TRENCH RAILWAY CEMETERY (Zillebeke) Deze begraafplaats bevond zich ten westen van het gehucht Verbrandenmolen en bevatte de graven van 21 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in 1915 of 1916.
  • TREURNIET GERMAN CEMETERY (Poelkapelle) Deze Duitse begraafplaats lag langs de weg van Poelkapelle naar het station en bevatte het graf van 1 Canadese militair.
  • WALLEMOLEN GERMAN CEMETERY (Passendale) Deze Duitse begraafplaats bevond zich op 180 m ten zuiden van het gehucht Wallemolen. Ze bevatte de graven van 20 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 15 uit Canada die stierven in 1915.
  • WEIDENDRIFT GERMAN CEMETERY (Langemark)Deze Duitse begraafplaats bij Weidendrift werd door de Duitsers gebruikt van oktober 1914 tot augustus 1915. Ze bevatte de graven van 98 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die vielen tijdens de Eerste Slag om Ieper in het najaar 1914.
  • WESTROOSEBEKE GERMAN CEMETERY No. 2 (Westrozebeke) Deze Duitse begraafplaats bevond zich op 350m ten noordoosten van het dorp, langs de weg naar Hooglede. Ze bevatte het graf van 1 officier van de 'Royal Air Force' die stierf in augustus 1918.

Alternatieve naam: Halfway House Cemetery, China Wall Cemetery

'Perth Cemetery (China Wall)' is een smalle, langwerpige begraafplaats van ca. 8060 m² met een verbreding achteraan en afgeschuind aan de voorkant. De begraafplaats is ontworpen door Sir Edwin Lutyens, met de hulp van Major J.R. Truelove (uitvoerend architect). Het terrein is golvend en de begraafplaats is deels aangelegd in verschillende niveaus. Ze wordt langs 3 zijden omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Het smeedijzeren toegangshekken aan de voorkant wordt geflankeerd door 2 zuiltjes in witte natuursteen, met de tekst 'Perth Cemetery China Wall Zillebeke 1915 1918' en de teksten van de landplaten, evenals het registerkastje. De 'Cross of Sacrifice' (type B) staat centraal vooraan op de begraafplaats. Via een lange laan kan de 'Stone of Remembrance' links achteraan bereikt worden. Vooraan rechts staat een bakstenen schuilhuisje met rondbogige ingang en afgedekt met trapsgewijs geplaatste witte natuurstenen blokken. Hier bevinden zich de CWGC-infoplaat. Rondom de begraafplaats zijn bomen aangeplant.

Op Perth Cemetery liggen 2791 militairen begraven over 16 perken verspreid, waarvan bijna de helft, namelijk 1369 doden niet meer geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 1212 geïdentificeerde en 1269 niet-geïdentificeerde militairen uit het Verenigd Koninkrijk, 128 geïdentificeerde en 19 niet-geïdentificeerde Australiërs, 56 geïdentificeerde en 77 niet-geïdentificeerde Canadezen, 19 geïdentificeerde en 4 niet-geïdentificeerde Nieuw-Zeelanders en 7 geïdentificeerde Zuidafrikanen. In een afgescheiden perk, vooraan rechts op de begraafplaats staan 'special memorials' voor 108 graven die vernietigd werden op hun oorspronkelijke begraafplaatsen door het oorlogsgeweld. 3 'Duhallow Blocks' sommen deze oorspronkelijke begraafplaatsen op. Verder staan er achteraan op de begraafplaats (perk I) nog 'special memorials' voor 25 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 1 Canadees, waarvan verondersteld worden dat ze op deze begraafplaats begraven liggen.

• CHIELENS Piet, PUTKOWSKI Julian 2000: Unquiet graves. Execution sites of the First World War in Flanders, London.
  • Wereldoorlog I in de Westhoek [online] http://www.wo1.be

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele