Maple Copse Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Zillebeke
Straat Schachteweidestraat
Locatie Schachteweidestraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Maple Copse Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 01-04-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Maple Copse Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De naam 'Maple Copse' werd gegeven aan een kleine aanplanting ten oosten van het dorp Zillebeke en juist ten westen van Sanctuary Wood. In de onmiddellijke omgeving van de begraafplaats stonden 'advanced dressing stations' (vooruitgeschoven verbandposten) opgesteld. Er werden veel bijzettingen verricht voor en tijdens de Slag om Mount Sorrel (juni 1916). Tijdens en na die slag, waarbij de Canadese 3de divisie zware verliezen leed, werden de sporen van de meeste graven uitgewist.

De begraafplaats ten noorden van het bosje was gekend tijdens de oorlog, maar van de oorspronkelijke doden konden er na de oorlog slechts 78 gelokaliseerd worden. Enkel 26 van deze graven konden geïdentificeerd worden. Maar liefst 230 militairen, wiens graf vernield raakte en niet meer teruggevonden kon worden, worden er herdacht met 'special memorials'.

In het totaal worden hier 256 geïdentificeerde en 52 niet-geïdentificeerde doden begraven of herdacht, waaronder 154 afkomstig van het Verenigd Koninkrijk (waarvan 40 niet geïdentificeerd) en 154 Canadezen (waarvan 12 niet geïdentificeerd). Het ontwerp van de begraafplaats is het werk van E. Lutyens (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Begraafplaats met rechthoekig grondplan (circa 4880 m² groot). Het terrein van de begraafplaats is genivelleerd en wordt omgeven door een gracht waarvan de oevers verstevigd zijn door natuurstenen muurtjes. Het toegangsgebouw, opgetrokken uit groengrijze en witte natuursteen, heeft onder meer een rondbogige doorgang, een kroonlijst en plat dak. Opzij van de doorgang staan er aan de binnenkant 2 zuilen. In dit toegangsgebouw zijn de metalen informatieplaat, de landplaten en het registerkastje ondergebracht. De zijkanten van het toegangsgebouw fungeren als dienstgebouw. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) staat centraal achteraan. Er zijn 2 zitbanken uit witte natuursteen.

Behalve 78 onregelmatig verspreide graven worden de meeste doden hier herdacht met 'special memorials', die netjes per 2 rijen op regelmatige wijze gerangschikt zijn. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en bomen (onder meer esdoorn en moerascipres). Vóór de begraafplaats staan eiken, populieren en een zitbank.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: Beschermingsdossier DW002419

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zillebeke

Zillebeke (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.