Blauwepoort Farm Cemetery

Deze begraafplaats werd gestart in november 1914 door Franse Alpenjagers. Ze werd gebruikt door eenheden van het Britse Rijk tussen februari 1915 en februari 1916. Na de wapenstilstand werden de Franse graven verwijderd. Het merendeel van de mannen die hier begraven zijn, behoorden tot de 'Staffordshire', het 'Norfolk Highland Regiment' of het 'Scottish Highland Regiment'. De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw. Volgens het huidige register liggen er 90 doden uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 8 niet geïdentificeerd konden worden.

Kleine, langwerpige begraafplaats met een oppervlakte van ca. 1100m² en met onregelmatige vorm. Ze wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, trapsgewijs de niveauverschillen van het terrein volgend. De toegang in het midden van de voormuur is afgesloten met een smeedijzeren hek, geflankeerd door bakstenen pijlers met het opschrift 'Blauwepoort Farm Cemetery 1914-1916'. Onmiddellijk achter de ingang staat het 'Cross of Sacrifice' (type A1). In de oostelijke hoek staat een bakstenen schuil- en dienstgebouw, afgewerkt met witte natuursteen, met plat dak. Hier zijn het registerkastje, de landplaten en zitbanken ondergebracht. Ook in de gebogen achtermuur van de begraafplaats is een zitbank ingewerkt. De graven worden getooid met bloemperken en struiken.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, 1992.

Bron: Beschermingsdossier DW002419
Auteurs:  Decoodt, Hannelore

Je kan deze pagina citeren als: Decoodt, Hannelore: Blauwepoort Farm Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125923 (geraadpleegd op 28-10-2020)


Blauwepoort Farm Cemetery (Zillebeke - WOI)

Locatie

Begraafplaats gelegen langs boerderij “Blauwepoorthoeve”, Komenseweg 34, op zo'n kilometer ten zuidwesten van Zillebeke. Te bereiken vanaf Komenseweg, via toegangsweg naar boerderij. De boerderij en begraafplaats liggen in een dal in heuvelachtig gebied en worden omgeven door velden en een bosje.

Historische achtergrond

Deze begraafplaats werd gestart in november 1914 door Franse Alpenjagers. Ze werd gebruikt door eenheden van het Britse Rijk tussen februari 1915 en februari 1916. Na de wapenstilstand werden de Franse graven verwijderd. Het merendeel van de mannen die hier begraven zijn, behoorden tot de 'Staffordshire', het 'Norfolk Highland Regiment' of het 'Scottish Highland Regiment'.

Beschrijving

Kleine, langwerpige begraafplaats met een oppervlakte van circa 1100m² en met onregelmatige vorm. De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw en wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, trapsgewijs de niveauverschillen van het terrein volgend. De toegang in het midden van de voormuur is afgesloten met een smeedijzeren hekken, geflankeerd door bakstenen zuiltjes met de tekst 'Blauwepoort Farm Cemetery 1914-1916'. Onmiddellijk achter de ingang staat het 'Cross of Sacrifice' (type A1), met een oude CWGC-plaat. In de oosthoek is een bakstenen schuil- en dienstgebouw, afgewerkt met witte natuursteen. Hier bevinden zich het registerkastje, de landplaten en zitbanken. Ook in de achtermuur van de begraafplaats is een zitbank ingewerkt. Volgens het huidige register liggen er 90 doden uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 8 niet geïdentificeerd konden worden. De graven liggen onregelmatig verspreid over de begraafplaats.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum: 2003

Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Nele; Decoodt, Hannelore: Blauwepoort Farm Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195893 (geraadpleegd op 28-10-2020)