Spoilbank Cemetery

• is aangeduid als beschermd monument Spoilbank Cemetery

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spoilbank Cemetery

Beschrijving

De naam van deze begraafplaats verwijst naar de oevers die werden opgeworpen bij het uitgraven van het nooit voltooide kanaal Ieper-Komen. De begraafplaats lag nabij 'Kingsway' en werd vaak ook 'Chester Farm Lower Cemetery' (vlakbij lag Chester Farm) of 'Gordon Terrace Cemetery' genoemd. Hier werden veel manschappen van het '2nd Suffolks Regiment' begraven, die het leven lieten bij de verdediging van 'The Bluff'.

Spoilbank Cemetery werd gestart in februari 1915 en zou tot maart 1918 (toen het Duits Lente-offensief van start ging) gebruikt worden door troepen die in deze sector opgesteld stonden. Na de oorlog werden graven uit de omliggende slagvelden op deze begraafplaats verzameld. Er liggen nu 520 militairen begraven, waaronder 436 Britten (waarvan 113 ongeïdentificeerd), 68 Australiërs (waarvan 6 ongeïdentificeerd) en 16 Canadezen (waarvan 6 ongeïdentificeerd). 11 militairen, waarvan aangenomen wordt dat ze onder naamloze grafstenen begraven liggen, worden herdacht op een 'special memorial'. Het ontwerp van de begraafplaats is het werk van E. Lutyens (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect).

Spoilbank Cemetery is een begraafplaats van circa 4160m², met effen terrein en onregelmatig grondvlak, omgeven door een bakstenen muur (bovenaan afgedekt met witte natuursteen) en deels begroeid met wingerd. Brede, geplaveide toegang met tweeledig smeedijzeren toegangshek dat wordt geflankeerd door 2 witte pijlers met het opschrift 'Spoilbank Cemetery 1915-1918'. Hier zijn de landplaten, de metalen informatieplaat en het registerkastje ondergebracht. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) staat tegenover de ingang en wordt geflankeerd door 2 hoge populieren. Ook elders staan hoge populieren evenals linden. Aan de zuidkant is een afzonderlijk groenperk met struiken.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron     : Beschermingsdossier DW002419