erfgoedobject

Woods Cemetery

bouwkundig element
ID
201171
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201171

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als unesco werelderfgoed kernzone Cluster Palingbeek: Woods Cemetery
    Deze aanduiding is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woods Cemetery
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Woods Cemetery
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Cluster Palingbeek: buffer
    Deze aanduiding is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woods Cemetery
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats gelegen in het noordwestelijk deel van het provinciedomein ‘De Palingbeek’, ten westen van het Molenbos en ten noorden van de kanaalbedding Ieper-Komen. Te bereiken via een graspad vanaf de Verbrandemolenstraat. In de onmiddellijke omgeving zijn nog twee begraafplaatsen terug te vinden, met name Hedge Row Trench Cemetery en 1st D.C.L.I. Cemetery, The Bluff.

Historische beschrijving

‘The Bluff’ was een plaats binnen het huidige provinciaal domein ‘De Palingbeek’ waar het kraterlandschap vandaag de dag nog steeds getuigt van de vreselijke oorlogstaferelen die zich hier hebben afgespeeld. Langs beide kanten van het nooit voltooide kanaal Ieper-Komen hadden de Britse 'Engineers' en Duitse 'Pioniere' stellingen uitgebouwd in de hoger gelegen oevers, op nauwelijks 40 meter van mekaar verwijderd. De noordelijke zijde, in handen van de Britten, was bijna 10 meter hoger dan de Duitse stellingen, wat strategisch bijzonder belangrijk was. De Britten noemden deze oever 'The Bluff' ('bluff' is Engels voor 'steile oever'), de Duitsers spraken van 'Die grosse Bastion' (tegenover 'Die kleine Bastion' voor hun stellingen). Het gebied van 'The Bluff' zou tijdens de oorlog vooral de plaats worden waar talrijke militairen het leven lieten door de ondergrondse oorlogsvoering. Beide kampen probeerden elkaar uit te schakelen via het plaatsen van ondergrondse mijnen onder de vijandelijke stellingen. In de ondergrond speelde zich jarenlang een dodelijk kat en muisspel af, waarbij de oevers van het nooit afgewerkte kanaal Ieper-Komen regelmatig van bezetter wisselde.

Woods Cemetery ligt vlakbij 'The Bluff', aan het einde van 'The Ravine'. De onregelmatige vorm van de begraafplaats is vooral te wijten aan de omstandigheden waarin de bijzettingen dienden te gebeuren, toen de frontlijn juist buiten het bos liep. Woods Cemetery werd in april 1915 gestart door de '1st Dorsets' en de '1st East Surreys'. De begraafplaats werd tot september 1917 gebruikt door gevechtseenheden en medische posten ('field ambulances'). Er liggen vooral veel manschappen van de '2nd, 3rd & 10th Canadian Infantry Battalions' en van het 'London Regiment'.

Op Woods Cemetery liggen volgens het huidige register 326 militairen begraven. Het gaat om 111 Canadezen, 3 Australiërs en 212 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 32 niet-geïdentificeerde doden). Op één graf in perk I rij B staat te lezen ‘To the memory of several soldiers of the great war buried in this grave’. Er wordt aangenomen dat er zes doden liggen.

De begraafplaats is ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect).

Kenmerken

Begraafplaats met een onregelmatige vorm, bestaande uit twee delen, die met elkaar verbonden zijn via het 'Cross of Sacrifice' (type A). Het terrein van de begraafplaats, circa 3.180m2 groot, is aangelegd in verschillende niveaus. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur bovenaan afgedekt met witte natuursteen, die trapsgewijs de niveauverschillen van het terrein volgt. Achter het smeedijzeren toegangshek staat op een witte plaat, ingebracht in een bakstenen muur: "Woods Cemetery MCMXV – MCMXVIII". Bij deze toegang zijn de landplaten en het registerkastje terug te vinden, evenals de metalen informatieplaat. Achteraan het tweede gedeelte van de begraafplaats staat het bakstenen schuil- en dienstgebouw, dat bovenaan afgewerkt is met witte natuursteen. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en bomen.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • CHIELENS P., DENDOOVEN D. & DECOODT H. 2006: De laatste getuige. Het oorlogslandschap van de Westhoek, Tielt.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: Beschermingsdossier DW002419
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    1st D.C.L.I. Cemetery, The Bluff

  • Is gerelateerd aan
    Hedge Row Trench Cemetery

  • Is deel van
    Zillebeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woods Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201171 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.