erfgoedobject

Woods Cemetery

bouwkundig element
ID: 201171   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201171

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Woods Cemetery
  Deze bescherming is geldig sinds 01-04-2009

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woods Cemetery
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Woods Cemetery ligt vlakbij 'The Bluff', aan het einde van 'The Ravine', een gebied waar tijdens de oorlog heel fel om gevochten werd. De onregelmatige vorm van de begraafplaats is vooral te wijten aan de omstandigheden waarin de bijzettingen dienden te gebeuren, toen de frontlijn juist buiten het bos liep. Woods Cemetery werd in april 1915 gestart door de '1st Dorsets' en de '1st East Surreys'. De begraafplaats werd tot september 1917 gebruikt door gevechtseenheden en medische posten ('field ambulances'). Er liggen vooral veel manschappen van de '2nd, 3rd & 10th Canadian Infantry Battalions' en van het 'London Regiment'.

De begraafplaats is ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect). Op Woods Cemetery liggen volgens het huidige register 326 militairen begraven. Het gaat om 111 Canadezen, 3 Australiërs en 212 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 32 niet-geïdentificeerde doden). Op 1 graf in perk I rij B staat te lezen ‘To the memory of several soldiers of the great war buried in this grave’. Er wordt aangenomen dat er 6 doden liggen.

Begraafplaats met onregelmatige vorm. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) verbindt beide delen. Het terrein van de begraafplaats, circa 3180m² groot, is aangelegd in verschillende niveaus. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur bovenaan afgedekt met witte natuursteen, die trapsgewijs de niveauverschillen van het terrein volgt. Achter het smeedijzeren toegangshek staat op een witte plaat, ingebracht in een bakstenen muur: "Woods Cemetery MCMXV – MCMXVIII". Bij deze toegang zijn de landplaten en het registerkastje terug te vinden, evenals de metalen informatieplaat. Achteraan het tweede gedeelte van de begraafplaats staat het bakstenen schuil- en dienstgebouw, dat bovenaan afgewerkt is met witte natuursteen. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en bomen.

 • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
 • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron     : Beschermingsdossier DW002419
Auteurs :  Decoodt, Hannelore


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  1st D.C.L.I. Cemetery, The Bluff

 • Is gerelateerd aan
  Hedge Row Trench Cemetery

 • Is deel van
  Zillebeke

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Woods Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201171 (Geraadpleegd op 22-10-2020)