erfgoedobject

1st D.C.L.I. Cemetery, The Bluff

bouwkundig element
ID
201172
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201172

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen in het noordwestelijk deel van het provinciedomein ‘De Palingbeek’, ten westen van het Molenbos en ten noorden van de kanaalbedding Ieper-Komen. Te bereiken via een graspad vanaf de Verbrandemolenstraat. In de onmiddellijke omgeving zijn nog 2 begraafplaatsen, namelijk Woods Cemetery en Hedge Row Trench Cemetery. De begraafplaats ligt in een bosrijke omgeving, op een kleine heuvelrug, met uitzicht op de torens van Ieper.

'1st D.C.L.I.' staat voor '1st Duke of Cornwall’s Light Infantry', een eenheid die hier bij 'The Bluff' bij hevige gevechten betrokken raakte in het voorjaar van 1915. Van de 76 graven behoren er 51 tot de '1st D.C.L.I.', vandaar de naamgeving. Na de oorlog werden nog 23 graven overgebracht van kleinere begraafplaatsen uit de omgeving. Zij liggen begraven in rij D. Alle doden stierven tussen april en juli 1915.

Op 1st D.C.L.I. Cemetery, The Bluff liggen 76 Britten begraven, waarvan er 13 niet geïdentificeerd konden worden. Van enkele doden wordt aangenomen ('believed') dat ze op de begraafplaats liggen. De inrichting van de begraafplaats is het werk van J.R. Truelove.

Kleine, rechthoekige begraafplaats met glooiend terrein dat wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, die de helling van het terrein volgt. Het smeedijzeren toegangshek wordt geflankeerd door 2 bakstenen pijlers met bovenaan een witstenen gedeelte met het opschrift ‘1st D.C.L.I. Cemetery The Bluff 1915’ en de landplaten. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat centraal achteraan op de begraafplaats. Het geheel wordt getooid met 2 berken.

 • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
 • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron     : Beschermingsdossier DW002419
Auteurs :  Decoodt, Hannelore


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Hedge Row Trench Cemetery

 • Is gerelateerd aan
  Woods Cemetery

 • Is deel van
  Zillebeke


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: 1st D.C.L.I. Cemetery, The Bluff [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201172 (Geraadpleegd op 10-05-2021)