Canadese gedenksite Hill 62

Beschrijving

Gelegen op de top van de heuvel, tijdens de Eerste Wereldoorlog met 'Hill 62' aangeduid, net ten zuiden van 'Hogebos' en circa 300 meter ten zuiden van het Museum Hill 62 en de begraafplaats Sanctuary Wood Cemetery. Voor de heuvel eindigt de 'Canadalaan' in een rotonde. Vanaf deze heuvel is een panoramisch uitzicht op de omgeving mogelijk.

Historiek

Aangelegd park met gedenksteen, vervaardigd uit wit graniet, dat afkomstig is uit Stanstead (Quebec) en bijna 15 ton weegt. Het gedenkteken, naar ontwerp van P.E. Nobbs, wil een eerbetoon zijn aan alle Canadezen die hier in de omgeving gevochten hebben in 1916.

Na de Eerste Wereldoorlog werden acht locaties uitgekozen voor de oprichting van een Canadees oorlogsgedenkteken: Bourlon Wood, Courcelette, Dury, Hill 62, Le Quesnel, Passendale, Sint-Juliaan en Vimy. In 1920 schreef de pas opgerichte 'Canadian Battlefields Monument Commission' een wedstrijd uit, waarop gereageerd werd met 162 ontwerpen. Het winnende ontwerp van Walter S. Allward werd in Vimy geplaatst. De tweede plaats werd toegekend aan Frederick C. Clemesha uit Regina: zijn ontwerp zou op de zeven resterende locaties uitgevoerd worden.

Toen 'The Brooding Soldier' op 8 juli 1923 bij Sint-Juliaan werd onthuld, vond men dit zo’n indrukwekkend gedenkteken dat men vreesde afbreuk te doen aan het unieke karakter van het beeld door het te kopiëren. Mogelijks speelden ook de kosten voor de oprichting van een dergelijk gedenkteken mee. In ieder geval werd toen geopteerd om op de zes resterende locaties, waaronder Hill 62 bij Zillebeke en 'Crest Farm' bij Passendale, niet het beeld van Clemesha te plaatsen, maar de kubussen uit Stanstead graniet naar ontwerp van P.E. Nobbs.

Anders dan het gedenkteken aangeeft, bevindt het gedenkteken zich niet op 'Mount Sorrel' maar op de top van de zogenaamde 'Hill 62'. De zogenaamde 'Mount Sorrel' lag iets ten zuidwesten van 'Hill 62'.

De Canadese troepen hadden reeds tijdens de Tweede Slag bij Ieper (22 april – 24 mei 1915) een zware tol aan mensenlevens betaald. Hun rangen werden aangevuld met verse, veelal jonge vrijwilligers en het Canadese legerkorps werd in maart 1916 ingezet langs de Ieperboog, ten zuiden van de Meenseweg. De Canadese 2de Divisie kende meteen haar vuurdoop tijdens de gevechten nabij Sint-Elooi (27 maart – 16 april 1916). Deze divisie zou in deze korte periode maar liefst 1.375 verliezen te betreuren hebben.

De Canadese 3de Divisie zou het nog zwaarder te verduren krijgen tijdens de 'Slag bij Mount Sorrel' (2 – 13 juni 1916), in de omgeving van het gedenkteken. Toen vormde Sanctuary Wood het centrum van de gevechten. De Canadese 3de Divisie, die uit manschappen bestond die nog niet aan gevechten deelgenomen hadden, bezette hier het front bij het uitbreken van de aanval. Ze werden zwaar onder vuur genomen door Duitse 'Minenwerfers' en ander geschut.

Tijdens de daaropvolgende gevechten werd een groot deel van Sanctuary Wood, Hill 62, Armagh Wood en Mount Sorrel ingenomen, ten koste van vele slachtoffers. Een slecht voorbereide tegenaanval op 3 juni mislukte. De volgende dagen werden de Canadezen nog verder achteruit gedreven, richting Ieper. Ondanks fel weerwerk met onder meer Brits geschut, konden Duitse eenheden ook het gehucht Hoge innemen. Een tegenaanval op 12 – 13 juni van de 1ste Canadese Divisie lukte nu wel en werd beschouwd als de eerste Canadese succesvolle aanval. Doch, de kostprijs was hoog. In de omgeving van Hill 62 en Mount Sorrel zouden maar liefst 8.430 Canadese verliezen (doden, gewonden, vermisten) gevallen zijn.

'Maple Avenue', de huidige Canadalaan, bestond tijdens de oorlog nog niet. Deze laan werd na de oorlog aangelegd op het tracé van de Britse tweede lijn, in functie van de ontsluiting van de begraafplaats en het Canadese gedenkteken. De weg is langs beide zijden met Canadese esdoorns beplant.

Kenmerken

Gedenkteken geplaatst op een heuvel aangelegd in een symmetrisch aangelegd park met onder meer Parrotia en Canadese esdoorns, de boom die symbool staat voor Canada ('maple leaf'). Aan de voorkant in het midden van de heuvel is een reusachtig trappenterras met vier niveaus, volledig uit breuksteen opgebouwd en met zware rozegranieten blokken afgedekt. De trappen uit hardsteen zijn aangelegd aan de zijkanten en in het midden is de ruimte opgevuld met bloemperken.

In het midden van de heuveltop staat het Canadese gedenkteken: op een dubbele trede rust een vierkantig monolithisch blok van witgespikkeld graniet (uit Stanstead) met afgeschuinde hoeken. Het is geplaatst op een veelhoekig podium uit hardsteen, waarin een oriëntatietafel is ingewerkt. Vanuit het midden vertrekken hardstenen paden eindigend op een terras afgebakend met een breukstenen muur afgedekt met hardsteen. Van hieruit heeft men een weids zicht op de omgeving. Her en der zijn banken uit hardsteen geplaatst.

Op het trappenterras ingewerkt in de muur: 'Canada 1916' uitgehouwen en vergulde letters. Ernaast een kastje met "Registre des visiteurs - Visitor's Book" onder een esdoornblad.

Op het monolithische blok: letters in vlakreliëf, op de voorkant een krans in esdoornbladeren in holreliëf, op de rechterkant "Here at Mount Sorrel and on the line from Hooge to St. Eloi the Canadian corps fought in the defence of Ypres", "April-August 1916", op de achterkant krans in esdoornbladeren in holreliëf, op de linkerkant "Ici au Mont Sorrel et sur la ligne Hooge - St. Eloi les Canadiens combattirent pour la défense d'Ypres", "Avril-Août 1916", doorlopende tekst: "Honour to Canadians who on the fields of Flanders and of France fought in the cause of the allies with sacrifice and devotion". Oriëntatiepunten op de grond rondom de gedenksteen met bronzen letters: "Hooge", "Zonnebeke", "Ypres", "Zillebeke", "Hill 60", "Kemmel", "Messines", "Comines",  "Wervicq", "Menin", "Gheluvelt".

Hoogte 184 cm x Breedte 183 cm x Diepte 267 cm (monolithisch blok)

Hoogte 7,20 m (ten opzichte van het straatniveau) x Breedte 10 m x Diepte 170 m.

• COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Zillebeke, 28NW4 & NE3, 5a, 1/4/1917.
  • DE REGT H. s.d.: The Brooding soldier. Achtergronden en ontstaansgeschiedenis van het beroemde Canadese beeld bij Sint-Juliaan [online], The Brooding Soldier (laatst geraadpleegd op 12 december 2013).
  • S.N. s.d.: Hill 62 (Sanctuary Wood) Memorial [online], Remembrance - Veterans Affairs Canada (geraadpleegd op 12 december 2013).

Bron: Beschermingsdossier DW002426
Auteurs: Decoodt, Hannelore