Gedenksite Hill 62

Gelegen op de top van de heuvel, 'Hill 62' genaamd, net ten zuiden van 'Hogebos' en circa 300 meter ten zuiden van het Museum Hill 62 en de begraafplaats Sanctuary Wood Cemetery. Voor de heuvel eindigt de 'Canadalaan' in een rotonde. Vanaf deze heuvel is een panoramisch uitzicht op de omgeving mogelijk.

Gedenksteen in een aangelegd park, vervaardigd uit wit graniet, dat afkomstig is uit Stanstead (Quebec) en bijna 15 ton weegt. Het gedenkteken, naar ontwerp van P.E. Nobbs, wil een eerbetoon zijn aan alle Canadezen die hier in de omgeving gevochten hebben in 1916.

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog werden 8 locaties uitgekozen voor de oprichting van een Canadees oorlogsgedenkteken: Bourlon Wood, Courcelette, Dury, Hill 62, Le Quesnel, Passendale, Sint-Juliaan en Vimy. In 1920 schreef de pas opgerichte 'Canadian Battlefields Monument Commission' een wedstrijd uit, waarop werd gereageerd met 162 ontwerpen. Het winnende ontwerp van Walter S. Allward werd in Vimy geplaatst. De tweede plaats werd toegekend aan Frederick C. Clemesha uit Regina: zijn ontwerp zou op de 7 resterende locaties uitgevoerd worden.

Toen 'The Brooding Soldier' op 8 juli 1923 bij Sint-Juliaan werd onthuld, vond men dit zo’n indrukwekkend gedenkteken dat men vreesde afbreuk te doen aan het unieke karakter van het beeld door het te kopiëren. Mogelijks speelden ook de kosten voor de oprichting van een dergelijk gedenkteken mee. In ieder geval werd toen geopteerd om op de 6 resterende locaties (waaronder Hill 62 bij Zillebeke en 'Crest Farm' bij Passendale) niet het beeld van Clemesha te plaatsen, maar de kubussen uit Stanstead graniet.

Anders dan het gedenkteken aangeeft, bevindt het gedenkteken zich niet op 'Mount Sorrel' maar op de top van de zogenaamde 'Hill 62'. De zogenaamde 'Mount Sorrel' lag iets ten zuidwesten van 'Hill 62'.

De Canadese troepen hadden reeds tijdens de Tweede Slag bij Ieper (22 april – 24 mei 1915) een zware tol aan mensenlevens betaald. Hun rangen werden aangevuld met verse, veelal jonge vrijwilligers en het Canadese legerkorps werd in maart 1916 ingezet langs de Ieperboog, ten zuiden van de Meenseweg. De Canadese 2de Divisie kende meteen haar vuurdoop tijdens de gevechten nabij Sint-Elooi (27 maart – 16 april 1916). Deze divisie zou in deze korte periode maar liefst 1375 verliezen te betreuren hebben.

De Canadese 3de Divisie zou het nog zwaarder te verduren krijgen tijdens de 'Slag bij Mount Sorrel' (2 – 13 juni 1916), in de omgeving van het gedenkteken. Toen vormde Sanctuary Wood het centrum van de gevechten. De Canadese 3de Divisie, die uit manschappen bestond die nog niet aan gevechten deelgenomen hadden, bezette hier het front bij het uitbreken van de aanval. Ze werden zwaar onder vuur genomen door Duitse 'Minenwerfers' en ander geschut.

Tijdens de daaropvolgende gevechten werd een groot deel van Sanctuary Wood, Hill 62, Armagh Wood en Mount Sorrel ingenomen, ten koste van vele slachtoffers. Een slecht voorbereide tegenaanval op 3 juni mislukte. De volgende dagen werden de Canadezen nog verder achteruit gedreven, richting Ieper. Ondanks fel weerwerk met o.m. Brits geschut, konden Duitse eenheden ook het gehucht Hoge innemen. Een tegenaanval op 12 – 13 juni van de 1ste Canadese Divisie lukte nu wel en werd beschouwd als de eerste Canadese succesvolle aanval. Doch, de kostprijs was hoog. In de omgeving van Hill 62 en Mount Sorrel zouden maar liefst 8430 Canadese verliezen (doden, gewonden, vermisten) gevallen zijn.

'Maple Avenue', de huidige Canadalaan, bestond tijdens de oorlog nog niet. Deze laan werd na de oorlog aangelegd op het tracé van de Britse tweede lijn, in functie van de begraafplaats en het Canadese gedenkteken. De weg is langs beide zijden met Canadese esdoorns beplant. Beschrijving Gedenkteken geplaatst op een heuvel aangelegd in een symmetrisch aangelegd park met onder meer Parrotia en Canadese esdoorns, de boom die symbool staat voor Canada ('maple leaf'). Aan de voorkant in het midden van de heuvel is een reusachtig trappenterras met vier niveaus, volledig uit breuksteen opgebouwd en met zware rozegranieten blokken afgedekt. De trappen uit hardsteen zijn aangelegd aan de zijkanten en in het midden is de ruimte opgevuld met bloemperken. In het midden van de heuveltop staat het Canadese gedenkteken: op een dubbele trede rust een vierkantig monolithisch blok van witgespikkeld graniet (uit Stanstead) met afgeschuinde hoeken. Het is geplaatst op een veelhoekig podium uit hardsteen, waarin een oriëntatietafel is ingewerkt. Vanuit het midden vertrekken hardstenen paden eindigend op een terras afgebakend met een breukstenen muur afgedekt met hardsteen. Van hieruit heeft men een weids zicht op de omgeving. Her en der zijn banken uit hardsteen geplaatst.

Op het trappenterras ingewerkt in de muur: 'Canada 1916' uitgehouwen en vergulde letters. Ernaast een kastje met "Registre des visiteurs - Visitor's Book" onder een esdoornblad. Op het monolithische blok: letters in vlakreliëf, op de voorkant een krans in esdoornbladeren in holreliëf, op de rechterkant 'Here at Mount Sorrel and on the line from Hooge to St. Eloi the Canadian corps fought in the defence of Ypres', 'April-August 1916', op de achterkant krans in esdoornbladeren in holreliëf, op de linkerkant 'Ici au Mont Sorrel et sur la ligne Hooge - St. Eloi les Canadiens combattirent pour la défense d'Ypres', 'Avril-Août 1916', doorlopende tekst: op de rechterkant 'Honour to Canadians who on the', op de achterkant 'fields of Flanders and of France', op de linkerkant 'fought in the cause of the allies', op de voorkant 'with sacrifice and devotion'. Oriëntatiepunten op de grond rondom de gedenksteen: aan de voorkant 'Hooge'; 'Zonnebeke', aan de rechterkant 'Ypres'; 'Zillebeke'; 'Hill 60'; 'Kemmel', aan de achterkant 'Messines'; 'Comines'; 'Wervicq'; 'Menin', aan de linkerkant 'Gheluvelt', met bronzen letters.

Hoogte 184 centimeter x Breedte 183 centimeter x Diepte 267 centimeter (monolithisch blok) Hoogte 720 centimeter (ten opzichte van het straatniveau) x Breedte 1000 centimeter x Diepter 17000 centimeter.

  • COOMBS R., "Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War". London, Battle of Britain International Ltd., 2001.
  • SCOTT M., "The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient". Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Britse militaire stafkaart "Zillebeke", 28 NW4 & NE3 / 5a, 01/04/1917: uit "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).
  • DE REGT H., "The Brooding soldier. Achtergronden en ontstaansgeschiedenis van het beroemde Canadese beeld bij Sint-Juliaan", op: The Brooding Soldier, laatst geraadpleegd op 12 december 2013.
  • “Hill 62 (Sanctuary Wood) Memorial”, op: Remembrance - Veterans Affairs Canada, geraadpleegd op 12 december 2013.

Bron: Beschermingsdossier DW002426
Auteurs:  Decoodt, Hannelore

Je kan deze pagina citeren als: Decoodt, Hannelore: Canadese gedenksite Hill 62 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128895 (geraadpleegd op 25-10-2020)


Canadees gedenkteken Hill 62 (Zillebeke - WOI)

Locatie

Gelegen op de top van de heuvel, "Hill 62" genaamd, net ten zuiden van "Hogebos" en circa 300m ten zuiden van het Museum Hill 62 en de begraafplaats Sanctuary Wood Cemetery. Voor de heuvel eindigt de "Canadalaan" in een soort rotonde. Vanaf deze heuvel is een panoramisch uitzicht op de omgeving.

Historische achtergrond

Gedenksteen opgetrokken uit wit graniet, dat afkomstig is uit Quebec en bijna 15 ton weegt. Het monument wil een eerbetoon zijn aan alle Canadezen die hier in de omgeving gevochten hebben in 1916. Anders dan het gedenkteken doet vermoeden, bevindt het gedenkteken zich niet op 'Mount Sorrel' maar op de top van de zogenaamde 'Hill 62'. De zogenaamde 'Mount Sorrel' lag iets ten zuidwesten van 'Hill 62'.

De Canadese 2de divisie had zijn vuurdoop gehad tijdens de gevechten nabij Sint-Elooi (27 maart – 16 april 1916). Deze divisie zou in deze korte periode maar liefst 1375 verliezen te betreuren hebben.

De Canadese 3de divisie zou het nog zwaarder te verduren krijgen tijdens de 'Slag om de Mount Sorrel' (2 tot 13 juni 1916), in de omgeving van huidig monument. Toen vormde 'Sanctuary Wood' het centrum van de gevechten. De Canadese 3de divisie, die uit manschappen bestond die nog niet aan de gevechten hadden deelgenomen, bezette hier het front bij het uitbreken van de aanval en werd zwaar door de Duitsers onder vuur genomen. Tijdens de daaropvolgende gevechten werd een groot deel van Sanctuary Wood, Hill 62, Armagh Wood en Mount Sorrel ingenomen, ten koste van vele slachtoffers. Een slecht voorbereide tegenaanval op 3 juni mislukte. De volgende dagen werden de Canadezen nog verder achteruit gedreven, richting Ieper. Een tegenaanval op 13 juni, bedacht door Lt.-Gen. Sir Julian Byng en uitgevoerd door de 1ste Canadese divisie lukte nu wel en werd beschouwd als de eerste Canadese succesvolle aanval. Doch, de kostprijs was hoog. In de omgeving van Hill 62 en Mount Sorrel zouden maar liefst 8430 Canadese verliezen gevallen zijn.

'Maple Avenue', de huidige Canadalaan, bestond tijdens de oorlog nog niet. Deze laan werd na de oorlog aangelegd op het tracé van de Britse tweede lijn, in functie van de begraafplaats en het Canadees gedenkteken. De weg is aan weerszijden met Canadese esdoorns beplant.

Beschrijving

Gedenkteken geplaatst op een heuvel aangelegd met een park. Aan de voorkant in het midden van de heuvel is een reusachtig trappenterras met vier niveaus, volledig uit breuksteen opgebouwd en met zware rozegranieten blokken afgedekt. De trappen uit hardsteen zijn aangelegd aan de zijkanten en in het midden is de ruimte opgevuld met bloemperken. In het midden van de heuveltop staat het Canadese monument: op een dubbele trede rust een vierkantig monolithisch blok van witgespikkeld graniet met afgeschuinde hoeken. Het is geplaatst op een veelhoekig podium uit hardsteen, waarin een oriëntatietafel is ingewerkt. Vanuit het midden vertrekken hardstenen paden eindigend op een terras afgebakend met een breukstenen muur afgedekt met hardsteen. Van hieruit heeft men een weids zicht op de omgeving. De beplanting is zo gekozen, dat ze tegelijk het geheel afsluit en toch openingen laat voor het panoramische zicht. Tussen de beplanting zijn banken uit hardsteen geplaatst.

Op het trappenterras ingewerkt in de muur: 'Canada 1916' uitgehouwen en vergulde letters. Ernaast een kastje met “Registre des visiteurs - Visitor's Book” onder esdoorn.

Op het monolithische blok: letters in vlakreliëf, op de voorkant krans in esdoornbladeren in holreliëf, op de rechterkant 'Here at Mount Sorrel and on the line from Hooge to St. Eloi the Canadian corps fought in the defence of Ypres', 'April-August 1916', op de achterkant krans in esdoornbladeren in holreliëf, op de linkerkant 'Ici au Mont Sorrel et sur la ligne Hooge - St. Eloi les Canadiens combattirent pour la défense d'Ypres', 'Avril-Août 1916', doorlopende tekst: op de rechterkant 'Honour to Canadians who on the', op de achterkant 'fields of Flanders and of France', op de linkerkant 'fought in the cause of the allies', op de voorkant 'with sacrifice and devotion'. Oriëntatiepunten op de grond rondom de gedenksteen: aan de voorkant 'Hooge'; 'Zonnebeke', aan de rechterkant 'Ypres'; 'Zillebeke'; 'Hill 60'; 'Kemmel', aan de achterkant 'Messines'; 'Comines'; 'Wervicq'; 'Menin', aan de linkerkant 'Gheluvelt', met bronzen letters.

H. 184 cm x Br. 183 cm x D. 267 cm (monolithisch blok)

H. 720 cm (ten opzichte van het straatniveau) x Br. 1000 cm x D. 17000 cm

  • COOMBS R.2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London, Battle of Britain International Ltd.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.
  • Britse militaire stafkaart "Zillebeke", The Imperial War Museum Trench Map Archive [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], 28 NW4 & NE3 / 5a, april 1917.
  • http://www.vac-acc.gc.ca/remembers/sub.cfm?source=memorials/ww1mem/hill62 (geraadpleegd op 30 september 2003)

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum: 2003

Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Nele; Decoodt, Hannelore: Canadese gedenksite Hill 62 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195882 (geraadpleegd op 25-10-2020)