Home Edouard Pecher

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Taf Wallet Cultureel centrum
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Koksijde
Deelgemeente Koksijde
Straat Veurnelaan
Locatie Veurnelaan 109, Koksijde (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Home Edouard Pecher

Deze bescherming is geldig sinds 25-07-2008.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Home Edouard Pecher

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beschrijving

‘Taf Wallet Cultureel centrum’ confer huidig opschrift; het vroegere opschrift ‘Home Edouard Pecher’ blijft nog herkenbaar. Home opgericht op initiatief van de liberale mutualiteiten uit Brussel in het jaar 1937 naar ontwerp van ingenieur architect Marcel Simon (Trazegnies) confer ceramische plaat links van de ingang. In 1948 werd het gebouw uitgebreid naar ontwerp van architect G. De Bruycker (Sint-Idesbald) in aansluitende bouwtrant met een washuis. In 1969 werd het gebouw opnieuw uitgebreid. Voortuintje afgezet door middel betonnen afsluiting; rode bakstenen pijlers markeren de vier toegangen.

Complex van afwisselend drie tot twee bouwlagen, respectievelijk onder plat dak en zadeldak (pannen). Gebouw met een nagenoeg rechthoekige plattegrond, waarbij de lange zijde evenwijdig loopt aan de straat en voorzien is van risaliserende muurgedeelten geflankeerde door halfronde trappenhuizen. De korte gevel - id est oostgevel - heeft een gebogen vorm en vormt de voorgevel met inkom en opschrift. Deels afgedekt door een zadeldak en een plat dak. Gele baksteenbouw in afwisseling met rode voor de plint beiden verwerkt in kettingverband; geglazuurde boordstenen ter afboording van het plat dak; geprofileerde houten gootlijst op klossen ter hoogte van het zadeldak. Rechthoekige muuropeningen in witbepleisterde omlijstingen; betonnen onderdorpels; houten, betonnen en gietijzeren roedeverdeling.

  • Gemeentelijk Archief Koksijde, Home Eduard Pecher, Verbouwingen 1950.

Bron: Beschermingdossier DW002383

Auteurs: Huys, Martine

Relaties

maakt deel uit van Sint-Idesbald

Koksijde (Koksijde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.