erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
20120
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20120

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Onderkelderd enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, met mansardedak voorzien van twee dakkapellen en een centraal dakvenster met leuning, van circa 1900. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met verscheidene Lodewijk XVI-elementen in de uitwerking. Hardstenen plint met getraliede keldervensters. Verhoogde begane grond voorzien van rechthoekige vensters en bovenlicht in geriemde omlijsting met oren, uitgespaarde bovenhoeken gevuld met diamantkopje en fries met rozetten onder een rechte kroonlijst; decoratieve ijzeren leuning tussen arduinen postamenten. Centrale rechthoekige houten erker. Bovenverdieping met horizontale banden, vensters in omlijsting met kroonlijst en met verdiepte borstwering afgesloten met leuning tussen postamenten. Deur met arduinen rechtstanden en kroonlijst op uitgelengde consoles. Onderbroken hoofdgestel met kroonlijst met tandlijst en klossen.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20120 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.