Spoorlijnen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spoorlijnen

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Steenkoolmijn van Beringen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steenkoolmijn van Beringen

Beschrijving

De mijn van Beringen-Koersel wordt in concessie gegeven in 1906. Vanaf 1901 was men gestart met proefboringen die het gewenste resultaat opleverden.

Met het afdiepen van de schachten in 1912-1913 worden ook de hoofdburelen en de directeurswoning opgetrokken. Naast de de schachten, de schachtbok, ophaalmachinegebouw, persluchtcentrale, ketelhuis en koeltorens was ook een uitgebreid net van spoorlijnen aanwezig.

Deze dienden voor de afvoer van verwerkt steenkool en zelf geproduceerde betonblokken naar de kolenhaven maar ook voor de aanvoer van allerhande werkmateriaal. Het houten mijnstation is midden jaren 1980 afgebrand.

De mijn werd gesloten in 1989.

Bron: Van Doorslaer, B., Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden, Overpelt, 2002, pp. 102-113.
Auteurs: Van Doorslaer, B.