Hoofdcomplex van de mijn van Winterslag

Beschrijving

Gebouwen opgetrokken uit bak- en natuursteen, op een breukstenen sokkel. Gevels in neotraditionale en neoclassicistische stijl, met gebruik van de voor deze stijlen typische ornamenten.

Blikvangers op deze site zijn de directie- en kaderburelen (1914-1918) en de prestigieuze badzalen in neo-Vlaamse renaissancestijl met bijhorende lampenzaal. De zuidelijke badzaal - op de hoek met de Noordlaan- is pas in de jaren 1930 bijgebouwd. Opvallend is de onafgewerkte klokkentoren tussen beide badzalen.

Bron     : Van Doorslaer, B., Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden, Overpelt, 2002, pp. 128-137.
Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed