Hoofdcomplex van de mijn van Winterslag

Gemeente Genk

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoofdcomplex van de mijn van Winterslag

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Steenkoolmijn van Winterslag

is deel van de bescherming als monument Steenkoolmijn Winterslag: fase 2

is deel van de bescherming als monument Steenkoolmijn Winterslag: fase 2 bis

Beschrijving

Gebouwen opgetrokken uit bak- en natuursteen, op een breukstenen sokkel. Gevels in neotraditionale en neoclassicistische stijl, met gebruik van de voor deze stijlen typische ornamenten.

Blikvangers op deze site zijn de directie- en kaderburelen (1914-1918) en de prestigieuze badzalen in neo-Vlaamse renaissancestijl met bijhorende lampenzaal. De zuidelijke badzaal - op de hoek met de Noordlaan- is pas in de jaren 1930 bijgebouwd. Opvallend is de onafgewerkte klokkentoren tussen beide badzalen.

Bron: Van Doorslaer, B., Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden, Overpelt, 2002, pp. 128-137.