Franse militaire begraafplaats

Gemeente Zulte
Locatie Dorpsstraat zonder nummer, Zulte (Oost-Vlaanderen)

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Franse militaire begraafplaats

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Franse militaire begraafplaats

Beschrijving

Franse nationale begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog. Kort na de oorlog kocht de gemeente een stuk grond aan naast de gemeenteschool voor de aanleg van een Franse begraafplaats. Ondertussen werd beslist om van de Franse begraafplaats van Machelen een regionale begraafplaats te maken en de Franse graven uit de regio naar Machelen over te brengen. Aangrenzende grond werd aangekocht en de bestaande begraafplaats werd uitgebreid. Uiteindelijk zou deze begraafplaats van Machelen de verzamelbegraafplaats worden van bijna alle Franse militairen, die vielen na de bevrijding van Roeselare (14 oktober 1918) en die oorspronkelijk begraven lagen op andere gemeentelijke begraafplaatsen. In 1927 werden de houten kruisen vervangen door gietijzeren kruisjes. Pas in de jaren 1980 zouden ze vervangen worden door de huidige graftekens. Vermoedelijk rond 1930 werd de gedenkmuur op de begraafplaats geplaatst, met sculpturen van de Franse beeldhouwster Marguerite de Bayser-Gratry.

Begraafplaats van circa 27 are groot met trapeziumvormig grondplan met 2 haaks op elkaar staande hoofdassen. Aan de straatzijde wordt de begraafplaats omgeven door een lage, bakstenen muur, aan de andere zijden door bomen en hagen. Behalve een geplaveid stukje aan de toegang, bestaat de rest van de begraafplaats uit een grasveld met bloemperken (rozen) en struikjes (onder meer yucca’s) bij de graven.

Toegang bestaande uit een tweeledig hek, vastgemaakt aan 2 bakstenen pijlers met vlakbij een wit betonnen registerkastje. Aan noordoostelijke kant een grijze, hardstenen gedenkkruis op een sokkel met tekst, naar ontwerp van G. Lefèvre. In de zuidwestelijke hoek staat een bakstenen dienstgebouwtje, in de noordelijke hoek is een composthoop.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002324, Franse militaire begraafplaats.