Wegkruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkruis

Beschrijving

Wegkruis op de straathoek met Moerheide aan de viersprong met Ardoystraat en tegenover het deel van Ekelbeke dat teruggaat op de vroegere Kruiswegel (zie Poppkaart). Het kruisbeeld zou ter vervanging van een kapelletje opgericht zijn. Volgens de kaart van Ph. Vandermaelen bevond zich al voor het midden van de 19de eeuw een "calvaire" bij voornoemd kruispunt; ter hoogte van de huidige standplaats van het kruis is op de topografische kaart van 1892 een kapelletje aangegeven. Gewit Christusbeeld met grijsgeschilderde doornenkroon, hangend aan een jonger houten kruis op vrij zware gemetste natuurstenen sokkel afgedekt met tegels.

• VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 31.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena