Villa Lea

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Lea

Beschrijving

Achterin en wat geïsoleerd gelegen "Villa Lea", zie de geschilderde naam in de rechter zijtopgevel, bereikbaar via de gekasseide oprit leidende naar de rijtuigenloods van de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen. Als woonhuis met garage ontworpen door en voor bouwkundige – aannemer Honoré Bogaert – Vereecken in 1931 achter zijn woning in de Spoorwegstraat (volgens jaartal in geveltop en bouwaanvraag).

Charmant villaatje met driezijdige erkeruitbouw. Slechts twee bouwlagen en twee traveeën onder een zadeldak (zwarte pannen) begrensd door twee zijtuitgevels. Eenvoudig bakstenen parement een beetje verlevendigd door een baksteenfriesje en wit - blauw geglazuurde baksteentjes. Rondbogige en rechthoekige muuropeningen voorzien van vernieuwd schrijnwerk.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Koning Albertplein nummer 1; Spoorwegstraat nummer 1.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena