erfgoedobject

Winkel

bouwkundig element
ID: 201217   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201217

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalig burgerhuis, nu een winkelhuis. In het ancien régime het huis van de laatste baljuw van Berlare, Jean Joseph Van den Breen, gelegen aan de koorzijde van de kerk en tegenover de schandpaal. In de 19de eeuw eigendom van de brouwersfamilie De Smet. Eind van de 19de eeuw aangekocht door dokter Lemmens. Door de familie A. Michiels - De Rouck, eigenaar sinds 1958, omgebouwd tot groot warenhuis.

Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nu met pannen) met centraal dakvenster. Tot voor de verbouwing een gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand met rechthoekige muuropeningen; centrale deurtravee uitlopend op een driehoekig fronton met vierkant dakvenster, bijzonder uitgewerkt in renaissancestijl. Nu bakstenen gevel met opengewerkte winkelpui, behouden rij rechthoekige bovenvensters en houten kroonlijst op klossen onderbroken voor het behouden dakvenster.

  • VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 55.

Bron     : BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201217 (Geraadpleegd op 29-11-2020)