erfgoedobject

Sint-Vincentiuskerk

bouwkundig element
ID
201234
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201234

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Vincentiuskerk
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Parochiekerk naar ontwerp van architect Henry Claes uit 1934. Interieurschildering gedeeltelijk bewaard achter bestaande houten beplanking. Op hetzelfde perceel Sint-Vincentschool, gebouwd in 1936, met parochiezaal gebouwd in 1948. In 1977 verrees de klokkentoren.

De kerk bestaat uit een paviljoen van een bouwlaag onder plat dak met hieraan verbonden aan straatzijde de klokkentoren. Gevels integraal in witte decoratieve gevelsteen en inspringend portaal en glaswand in de zuidwestelijke gevel; de klokkentoren springt uit op het voetpad en is opgevat als een open omkadering van drie bronzen klokken die boven elkaar staan opgesteld; ter hoogte van het gelijkvloers is de klokkentoren geopend met een steekboog om doorgang te bieden. Rechts aangebouwd tegen de kerk een diephuis van een à twee bouwlagen onder pannen zadeldak. De puntgevel aan straatzijde wordt bekroond met een natuurstenen kruis op de nok.

  • Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, prentkaarten, C98 en CO20023; bouwplan.
  • KEUKELINCK R. 1984: 50 jaar Sint-Vincentparochie 1934-1984, Ekeren.

Auteurs: Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Vincentiuskerk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201234 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.