erfgoedobject

Steegbeluik Cité Muyskens

bouwkundig element
ID
20129
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20129
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beluiken Bijlokevest
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Coupure en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Onbewoonbaar verklaard tweezijdig bebouwd steegbeluik met brede open toegang (1865), waarvan de rechterzijde (nummers 88-100) rug-aan-rug opgetrokken werd met de woningen nummers 70-82 van het aanpalend beluik. Met uitzondering van de aanwezige onderkeldering, en de rechthoekige venster- en deuropeningen, vertonen de woningen dezelfde kenmerken als de nummers 70-82, namelijk met beluikhuizen van twee bouwlagen, twee traveeën (repeterend schema), onder zadeldak, en verankerde gecementeerde gevels met schijnvoegen. In 1914 werd eveneens, tussen de nummers 92 en 94, en tussen de nummers 108 en 110 de gevel van een woning weggebroken voor het zichtbaar inplaatsen van toiletten.

 • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Bijlokevest

 • Is deel van
  Coupure en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Steegbeluik Cité Muyskens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20129 (Geraadpleegd op )