Heilig-Hartkerk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig-Hartkerk

Beschrijving

De Heilig-Hartkerk is gelegen aan het begin van de Eeklostraat in de wijk Kolegem van de Gentse deelgemeente Mariakerke, op de grens met de hoofdgemeente Gent, en werd gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect Lucien Maes in een sobere moderne baksteenstijl aansluitend bij de regionalistische architectuur uit het interbellum.

Historiek en context

De kerk is gebouwd als hulpkerk van de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand van Mariakerke voor de afgelegen woonwijk, die van de hoofdparochie en het centrum wordt gescheiden door de Brugse Vaart. In 1934 werd een comité opgericht voor het bouwen van een hulpkerk. In het parochieblad verscheen een oproep om giften te doen voor de bouw van een miskapel in de wijk Kolegem. De bouw van de kerk naar het ontwerp van architect Lucien Maes werd bij aanbesteding van 31 augustus 1935 toegewezen aan metser Maurice De Jaegher (Evergem) en schrijnwerker Edgard Fortie (Wondelgem). De werken, gestart op 7 september 1935, waren voltooid op 18 maart 1936. De inwijding door monseigneur Coppieters, bisschop van Gent, vond plaats op 5 april 1936. Twee herinneringsstenen zijn ingemetst op de sokkel bezijden het portaal: "Ingewijd/ den 3.4.1936/ door/ mgr. Coppieters/ E.H. D’Hont p." en "1935/ Arch. L. Maes/ Aann. M. De Jaegher/ E. Fortie".

De kerk werd bij Koninklijk Besluit van 31 augustus 1962 een zelfstandige parochiekerk.
In 1982 werd aan het koor een winterkapel bijgebouwd.

Architectuur

Het naar het westen georiënteerde kerkgebouw vertoont een plattegrond gebaseerd op de traditionele kerkaanleg, namelijk een driebeukig schip van vier traveeën, een licht uitspringend transept, en een recht afgesloten koor van twee traveeën, geflankeerd ten zuiden door een berging en ten noorden door een sacristie.
Het gebouw opgetrokken in twee soorten bruine baksteen voor de onderbouw en het opgaand metselwerk, wordt gedekt door laag afhellende rode pannen daken.

De voorpuntgevel is hoger opgetrokken in een eenvoudig open klokkentorentje met een bekronend arduinen kruis. Boven het rondboogportaal worden drie gekoppelde hoge rechthoekige smalle vensters geflankeerd door een lager geplaatst gelijkaardig venster. De zijgevels worden geritmeerd door afgeschuinde steunberen waartussen rechthoekige drielichten. De puntgevels van de transepten worden zoals de voorpuntgevel geopend door smalle rechthoekige vensters, drie hogere middenvensters geflankeerd door een lager venster.

Interieur

Het kerkinterieur is sober ingericht. De onbeschilderde wanden en rondboogvormige scheibogen zijn opgebouwd uit dezelfde bakstenen als het exterieur. Tussen de houten spanten is de zoldering afgewerkt met later aangebrachte planchetten. De kerkvloer bestaat uit rode, zwarte en witte keramische tegels gelegd in een ingewikkeld geometrisch patroon, op het verhoog in het koor uit gele en bruine gevlamde en rode tegels, in een ander geometrisch patroon. De kerk bezit mooie glasramen: in het koor naar ontwerp van het atelier Bressers, met voorstelling van Christus Koning, Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand en de apostel Johannes, geplaatst in 1941 door de familie Van de Vijvere; de glasramen in het transept met voorstellingen van Onze-Lieve-Vrouw en het Heilig Hart van Jezus zijn naar ontwerp van Van Bogaerde met vermelding van de schenkingen en data 1945 (zuidtransept) en 1946 (noordtransept), in het schip zijn niet-figuratieve glasramen, de glasramen in de voorgevel zijn van Armand Blondeel van 1971, ter herinnering aan het 25-jarig priesterschap van de paters Jozef Schouteden en Vladimir Sas.

Mobilair

Het plaasteren Heilig-Hartbeeld op het noordelijk zijaltaar is van de hand van beeldhouwer Bert Servaes. Polychrome plaasteren heiligenbeelden van de Heilige Antonius en de Heilige Jozef met Kind en Maria met Kind, een groot kruisbeeld hangt aan de doorgang naar het koor.
De kruisweg van keramiek, geplaatst op de scheibogen in 1991, en het reliëf van pater Damiaan, van 1994, zijn van de hand van keramiekkunstenaar en parochiaan Achiel Pauwels.
Eén eiken biechtstoel.
Het orgel van de firma Loncke (Diksmuide) is geplaatst in 1966.

• Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Parochiekerk Heilig Hart (Kolegem), onuitgegeven rapport Jo Van Herreweghe, 2014.
  • BAUWENS G. 1995: Dorpsbeelden uit het verleden Mariakerke, Nazareth, 8.
  • MEGANCK L. 2002: Bouwen te Gent in het interbellum (1919-1939), proefschrift aan de Universiteit Gent, Gent, 391-392.
  • Heilig Hartkerk Colegem, Mariakerke (geraadpleegd op 16 april 2014).

Auteurs: Lanclus, Kathleen