erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Dominicus

bouwkundig element
ID
201351
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201351

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zaalkerk van circa 1965, naar ontwerp van architect A. Milis (kadastraal geregistreerd in 1968). Volgens Coenen en Coekelberghs slechts voor de helft voltooid. Gelegen op de hoek van de Heilige Dominicuslaan en de Baron Albert d'Huartlaan aan de rand van een groenzone, waar zich ook jeugdbewegingslokalen bevinden. Betonnen omheining. De bouw kadert in de ontwikkeling van de zuidelijke helft van Kraainem tot villawijk na de Tweede Wereldoorlog, waardoor een bijkomende parochiekerk nodig was.

Kubusvormig volume met betonnen draagstructuur van twee bouwlagen onder plat overkragend dak. Doordat het geheel is ingewerkt in de aanwezige terreinhelling is in de noordwestelijke hoofdgevel slechts één bouwlaag zichtbaar, in de overige gevels twee. De onderste bouwlaag omvat polyvalente ruimtes en een weekkapel. De bovenste bouwlaag, uitkijkend op de Heilige Dominicuslaan, bestaat uit de kerk zelf. De zuidwestelijke gevel is volledig opengewerkt en wordt ingedeeld in vier doorlopende registers (twee voor de hoofdgevel), telkens geritmeerd door verticale betonnen pijlers. De noordoostelijke gevel is blind wat de bovenste bouwlaag betreft (de kerk), en heeft onderaan ook een indeling in registers.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie C, 1968/114.
  • COENEN H. & COEKELBERGHS, D. 1982: Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, provincie Brabant, Kanton Kraainem, Brussel, 13.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Pastorie Heilige Dominicuskerk

  • Is deel van
    Kraainem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Dominicus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201351 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.