Parochiekerk Sint-Elisabeth van Hongarije

Beschrijving

Kleine zaalkerk uit het begin van de jaren 1950 gelegen aan de Zavelbergweg in de wijk Ten Broek. Een eindje van de straat gelegen en voorzien van een gekasseide oprit en een voortuin met een haag. Behorend tot kapelanie Sint-Elisabeth van Hongarije, die zich uitstrekt over Alsemberg en Sint-Genesius-Rode.

Omwille van de bevolkingsaangroei en de grote afstand tot de Sint-Genesiuskerk verzochten de inwoners van het gehucht Ten Broek al vanaf 1908 om een gebedsruimte. In 1938 werd een stuk grond aangekocht op het kruispunt van de Zavelbergweg en de Kerkeveldweg.

In 1941 werd overgegaan tot de oprichting van een kapelanie, afhankelijk van de Onze-Lieve-Vrouweparochie van Alsemberg en toegewijd aan de Heilige Sint-Elisabeth van Hongarije. In hetzelfde jaar gaf de Kerkfabriek van Onze-Lieve-Vrouw te Alsemberg architect Armand Demey uit Oudergem de opdracht voor het ontwerpen van een "annexkerk" van Sint-Elisabeth van Hongarije op de Heidehoek (Alsemberg en Sint-Genesius-Rode). De plannen werden getekend tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1951 legde Monseigneur De Smedt, de latere bisschop van Brugge, de eerste steen. Op 1 juni 1952 werd de kerk ingewijd. Ze werd gebouwd door de firma Lefebvre en zoon uit het Waals-Brabantse Jauche. De kerk werd kadastraal geregistreerd in 1953.

Eenvoudige maar verzorgd uitgewerkte, neogotisch geïnspireerde, zuidwest-noordoost georiënteerde zaalkerk van vijf traveeën, voorafgegaan door een spitsboogportaal. Opgetrokken uit baksteen op een hoge plint van natuursteen. Zadeldaken met mechanische pannen, met dakruiter op achthoekige basis aan straatzijde. Vijf gekoppelde lancetvensters in de zuidwestgevel. De zijgevels worden geritmeerd door lage steunberen en tellen per travee twee gekoppelde spitsboogvensters.

Het interieur van de kerk kon niet bezocht worden. Volgens gegevens uit de literatuur werd de Kruisweg in kunstkeramiek gemaakt in de ateliers van Rogier Vandeweghe te Brugge. In 1964 werd het interieur van de kerk beschilderd, onder leiding Kallist Fimmers, norbertijn in Tongerlo.

• Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Sint-Genesius-Rode, Leuven.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, eerste afdeling, 1953/81.
  • DE BECKER U., VANHEMELRIJCK F. 1982: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, naar Constant Theys, Sint-Genesius-Rode, 436-439.

Auteurs: De Houwer, Veerle; Van Herck, Karina