Hopast

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hopast

• is aangeduid als beschermd monument Hopast

Beschrijving

De ast en de hoeve maken deel uit van de ankerplaats 'Vleterbeek'. Deze ankerplaats ligt ten zuidwesten van Poperinge en strekt zich uit langs de Vleterbeek tussen Abele (aan de Frans-Belgische grens) en Poperinge. Ze wordt begrensd door twee wegen met dreven die min of meer parallel aan de beek lopen. De ast bevindt zich op een 100 m van de openbare weg (Abeelseweg). Ervoor ligt een grote parkeerplaats. Ten zuidwesten van de ast bevindt zich een klein hopveld waar verschillende variëteiten van hop worden gekweekt. Dit is vooral voor de toeristen bedoeld. De achterliggende hoevegebouwen zijn grondig verbouwd.

Historiek

De site, waar de ast is ingeplant, staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1835 als een hoeve bestaande uit losse bestanddelen. We krijgen een weergave van een boerenhuis met haaks erop een landgebouw. Het boerenhuis is gelegen in een moestuin met hierin ten zuidoosten van het boerenhuis een klein landgebouwtje (hoogstwaarschijnlijk het bakhuis). In 1947 wordt volgens het kadaster het boerenhuis vergroot en wordt een ouder landgebouw afgebroken. Er worden vier nieuwe landgebouwen, waaronder de huidige ast, opgetrokken. Vermoedelijk is de huidige ast een oudere constructie die pas later door het kadaster werd opgetekend.

Beschrijving

De ast is ondergebracht in een vrijstaand volume van één bouwlaag hoog onder een zadeldak bedekt met mechanische pannen. Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit verankerde baksteen. Het dak is doorbroken met een nieuwe windvang voorzien van een gek.

Deze hopast is een type ast dat voor de Eerste Wereldoorlog vrij veel voorkwam in de streek van Poperinge. Kenmerkend voor deze ast is een open cokesvuur met daarboven een metalen afdekkap, en een droogvloer met tonische eestlatten. Er is een aanpalende ruimte om de gedroogde hop af te stoten of af te schieten. Het dak is voorzien van een strooien bekasting.

In deze ast bevindt zich een collectie hopgebonden roerend erfgoed. De huidige eigenaar heeft deze verzameling samengesteld. Aangezien de collectie roerend is en eerder kan beschouwd worden als museaal van aard wordt die niet mee opgenomen in de monumentenbescherming.

• Archief Zusters van de Heilige Jozef van Calasanz, Vorselaar: dossier Grimbergen: Borgt.
  • AROHM, afdeling ROHM Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: 'De Senecaberg als dorpgezicht met de burchtheuvel als monument' bij K.B. van 18 september 1981.
  • B.T.K. LEEFMILIEU 1979: Inventaris kapellen Grimbergen, (onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen), nr. 24.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan; Mutatieschetsen Poperinge, 1888/149, 1970/36.
  • BECUWE F. 2008: Aanbeveling tot bescherming van hopgebonden industrieel erfgoed in Poperinge en Asse/Dilbeek, onuitgegeven nota, juni 2008.
  • DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Deel 11n 2. Provincie West-Vlaanderen. Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie voor Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Turnhout.
  • VANDERMARLIERE G. 2005: De kroniek van de Poperingse hoppeteelt, 1800-1850, Ieper.
  • VANDERMARLIERE G. 2006: De kroniek van de Poperingse hoppeteelt, 1850-1868, Ieper.
  • VANDERMARLIERE G. 2007a: De kroniek van de Poperingse hoppeteelt, 1869-1885, Ieper.
  • VANDERMARLIERE G. 2007b: Een representatieve inventaris van het bouwkundige hoperfgoed in de streek van Poperinge, Ieper.
  • VANDERMARLIERE G. s.d.: Een historische schets van de ontwikkeling van de hopasten in de streek van Poperinge, Ieper.

Bron: Beschermingsdossier DW002441
Auteurs: Gilté, Stefanie