Kelder van Het Rymhuis

• is aangeduid als beschermd monument Het Rymhuis: kelder

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kelder van Het Rymhuis

Beschrijving

De moderne bovenbouw werd opgetrokken op een 13de-eeuwse kelder. De kelder in Doornikse steen bevindt zich onder het linker deel van het pand en behoorde tot het woonhuis van Symoen Rym. De oude kelder die reeds getekend werd door Armand Heins bij het begin van de 20ste eeuw is nog steeds intact aanwezig. De gewelven worden gedragen door acht zuilen.

De kelder zit ingekapseld in een betonnen omhulsel en staat bijgevolg bijna los van het bovengrondse pand.

• DE POTTER F. 1882-1901: Gent, van den oudsten tijd tot heden - Geschiedkundige beschrijving der stad door Frans De Potter, vijfde deel, Gent.
  • LALEMAN M.-C. en RAVESCHOT P. 1991: Inleiding tot de studie van de woonhuizen in Gent Periode 1100-1300, De kelders, Verhandelingen van de Koninklijke maatschappij voor Wetenschap, Letteren en Schone Kunsten van België, nummer 54, Brussel.
  • LALEMAN M.-C. en CHARLES L. 1991: Middeleeuws Manhattan, s.l.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002325, Middeleeuwse stenen.