Neogotisch hoekcomplex

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotisch hoekcomplex

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotisch hoekcomplex

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee neogotische burgerhuizen

Beschrijving

Twee neogotische rijhuizen aan de Overpoortstraat aansluitend bij het neogotisch hoekhuis op de hoek met de Citadellaan. Vermoedelijk in zijn geheel ontworpen neogotisch hoekcomplex uit het einde van de 19de eeuw. Baksteenbouw gemarkeerd door twee trapgevels van elk twee traveeën, een in de Overpoortstraat en een op de afgeschuinde hoektravee verrijkt met brede drielobnis waarin de kruisvensters onder drielobbige ontlastingsboogjes. De rechterhoeken van de trapgevels worden bovendien voorzien van een rechthoekige en achthoekige uitbouw op getrapte consoles. De driezijdige erker op de bovenverdieping van nummer 3 evenals de puien zijn recenter aangebracht.

Aanvullende informatie

Neogotisch complex van vier huizen op de hoek van Citadellaan en Overpoortstraat, gebouwd in opdracht van August Helleputte naar ontwerp van zijn jongere broer ingenieur-architect Joris Helleputte uit 1879. Het vastgoedproject dat tot het vroege architecturale oeuvre van Helleputte behoort, betrof vermoedelijk in oorsprong drie bescheiden burgerhuizen en één winkelhuis op de hoek. August Helleputte was bakker van beroep, en had in 1869 de bakkerij van zijn overleden vader overgenomen. Na het verkrijgen van de bouwvergunning op 29 augustus 1879 ging de bouw van start. Tussen juli en september 1880 tekende Helleputte nog detailplannen voor de afwerking (ramen, vloeren, etc.). Na het overlijden van August Helleputte in 1884 erfde diens echtgenote Carolina Bovie het volledige hoekcomplex, waarvan de afzonderlijke huizen in 1917 door hun kinderen werden verkocht aan vier verschillende eigenaars.

• MAES K. (red.), VERMEIREN R., VERPOEST L. & VINTS L. 1998: Joris Helleputte. Architect en politicus 1852/1925. Deel II Oeuvrecatalogus, Leuven, 60-63.