erfgoedobject

Blindenhuis Van Caeneghemgesticht

bouwkundig element
ID: 20209   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20209

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Van Caneghemgesticht". In een fraaie, ommuurde tuin gelegen blindenhuis. Gesticht in 1847 met de legaten van de groot-industrieel J.L. Van Caneghem en later van B. Laurentius. Het tehuis voorzag de verzorging van een dertigtal blinden onder leiding van de broeders van Liefde. In 1913 werden de laatste blinden overgebracht naar het zogenaamde Lousbergsgesticht (Lousbergskaai nummer 89). Het oude blindenhuis deed tot de Tweede Wereldoorlog dienst als ziekenhuis voor chronische zieken, verlamden en ongeneesbaren. Sindsdien verlaten en niet meer onderhouden.

Waardevol neogotisch gebouw opgetrokken in 1852-55 naar ontwerp van Karel Van Huffel op de plaats van het Keizerlijk Entrepot of Stapelhuis, gebouwd in 1779.

Groot, alleenstaand gebouw met twee verdiepingen, dertien traveeën en schilddak (leien), doorkruist door het zadeldak van het middenrisaliet. Baksteenbouw met gebruik van arduin voor decoratieve gevelelementen (banden en boogomlijstingen van bovenvensters en poort). Gevels geritmeerd door halfronde bakstenen zuiltjes met arduinen kapiteeltje en spitsboogvensters met tweeledige tracering en gietijzeren maaswerk in de spits. Bouwgeledingen gescheiden door baksteen- en terracottafriezen. Voor de uitwerking van de middenrisalieten van voor- en achtergevel inspireerde de architect zich op de 14de-eeuwse puntgevel van de refter der Bijloke-abdij. Hoger opgetrokken puntgevels, aan de tuinzijde erkervormig uitgebouwd, gevat tussen hoekpijlers met arduinen topstuk. Fraaie baksteenversiering voor het maaswerk in neogotische stijl van de geveltop, afgelijnd met geprofileerde baksteenlijsten en bekroond met polygonaal topstuk. Twee spitsboogvensters flankeren een dito nis. Een blind roosvenster is gevat in een spitsboog. Arduinen spitsboogportaal met archivolten ingeschreven in een rechthoekige omlijsting met opschrift "Anno 1847 Hospice Van Caneghem", erboven gevelsteen met inscriptie "Fondation Laurentius à la mémoire de Felix Hastier".

Interieur geïnspireerd op een gotisch interieur: gang afgedekt met kruisgewelven waarvan gordelbogen neerkomen op gehistoriseerde consoles.

In de tuin bakstenen paviljoen met veranda, afgewerkt met decoratief gesneden houtwerk.

  • ELAUT L. 1976: Gentse ziekenhuizen, Gent, 74-76.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Blindenhuis Van Caeneghemgesticht [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20209 (Geraadpleegd op 13-08-2020)