Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Coupure en omgeving

Beschrijving

Rijhuizen met brede bepleisterde lijstgevel van elf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen), opgetrokken in verschillende fasen in de eerste helft van de 19de eeuw (bouwaanvragen van 1821, 1828, 1835, 1842). Sobere lijstgevel op arduinen plint met beluikte rondboogvormige benedenvensters en rechthoekige bovenvensters, in eerste twee traveeën met bewaarde ijzeren leuning. Respectievelijk rechthoekige poort en rondboogdeur.

Vierkant tuinpaviljoentje in omheiningsmuur uitziend op Bijlokenhof.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1821//3083, 1828//3095, 1835//3114, 1842//3148 en 1842//3154.

Auteurs :  Lanclus, Kathleen