erfgoedobject

Herenhuis met wagenhuis

bouwkundig element
ID: 20226   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20226

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Coupure en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 30-07-1981

Beschrijving

Ruim herenhuis van vijf traveeën met mansardedak (kunstleien) met drie dakkapellen, van 1846. Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint met getraliede keldervensters. Accent op middenrisaliet met deurvenster, voorzien van ijzeren balkon op consoles en bekroond met driehoekig fronton op consoles, op bouwaanvraag voorzien van centrale rechthoekige poort. Afgevlakte bossage en beluikte steekboogvensters op begane grond. Bovenvensters met rolluikkasten in omlijsting, op tweede bouwlaag met kroonlijst, op derde bouwlaag met sluitsteen. Later toegevoegde (? zie bouwaanvraag) arduinen steekboogdeur. Gekornist hoofdgestel.

Fraai wagenhuis in de grote tuin.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1846//6847.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1979


Relaties

  • Is deel van
    Coupure

  • Is deel van
    Coupure en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis met wagenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20226 (Geraadpleegd op 06-06-2020)