erfgoedobject

Burgerhuizen in neoclassicistische eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID: 20251   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20251

Juridische gevolgen

Beschrijving

Homogene neoclassicistische bebouwing uit het derde kwart van de 19de eeuw. Rijhuizen van het enkelhuistype met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van doorgaans vier traveeën met drie bouwlagen onder zadeldaken (pannen of leien). Hardstenen plint met keldervensters. Steekboogvormige deur en benedenvensters in omlijsting tussen ingediepte penanten. Gelijkaardige bovenvensters in geriemde omlijsting met sluitsteen, op de hoofdverdieping met kroonlijst. Twee middeltraveeën voorzien van ijzeren balkonhek op consoles. Op de bovenste verdieping lekdrempels op consooltjes. Kroonlijst op modillons (doorlopend van nummer 4 tot 10).


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1979


Relaties

  • Is deel van
    Coupure

  • Is deel van
    Coupure en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuizen in neoclassicistische eenheidsbebouwing [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20251 (Geraadpleegd op 03-06-2020)