erfgoedobject

Burgerhuizen in neoclassicistische eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID
20251
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20251

Juridische gevolgen

Beschrijving

Homogene neoclassicistische bebouwing uit het derde kwart van de 19de eeuw. Rijhuizen van het enkelhuistype met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van doorgaans vier traveeën met drie bouwlagen onder zadeldaken (pannen of leien). Hardstenen plint met keldervensters. Steekboogvormige deur en benedenvensters in omlijsting tussen ingediepte penanten. Gelijkaardige bovenvensters in geriemde omlijsting met sluitsteen, op de hoofdverdieping met kroonlijst. Twee middeltraveeën voorzien van ijzeren balkonhek op consoles. Op de bovenste verdieping lekdrempels op consooltjes. Kroonlijst op modillons (doorlopend van nummer 4 tot 10).


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Coupure

  • Is deel van
    Coupure en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuizen in neoclassicistische eenheidsbebouwing [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20251 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.