Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Fraai rijhuis verbouwd in neoclassicistische stijl in 1841. Bepleisterde lijstgevel van aanvankelijk twee woningen (nummer 170 en 172) met twee bouwlagen en samen negen traveeën, thans nummer 170 zes traveeën, nummer 172 verbouwd. De oorspronkelijke middeltraveeën zijn erkervormig uitgebouwd. Imitatiebanden op de begane grond. Rechthoekige vensters, op de begane grond beluikt, in de uitbouw voorzien van een rondboogvormig boogveld met ooglijst op doorgetrokken imposten. Geriemde bovenvensters bekroond door kroonlijst en in uitbouw door driehoekig fronton. Drie rechter traveeën verhoogd met attiekverdieping. De oorspronkelijke linker traveeën, thans nummer 172, werden aangepast in de twintiger jaren in typische baksteenstijl met afgeronde arduinen erker en loggia op de derde bouwlaag.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12/ 1841//3147.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De oorspronkelijke linker traveeën, nummer 172, die al aangepast werden in het interbellum, zijn niet langer bewaard.

• Google Maps, Streetview, Coupure 172, Gent [online] (geraadpleegd op 30 oktober 2020).