Stadswoningen en steegbeluik

Beschrijving

Vijf rijhuizen aan de straatkant van drie bouwlagen onder schilddaken (pannen) sluiten een beluik (nummers 159-195) in; daterend van 1862.

Nummers 155-157, 197-201. Oorspronkelijk bepleisterde lijstgevels, nummer 155, 157, 197, 199 gedecapeerd. Rechthoekige vensters, nummer 201 in geriemde omlijsting. Nummer 155 behouden 19de-eeuws winkelraam.

Nummer 159-195. Tweezijdig bebouwd steegbeluik (1864, met uitzondering van nummer 159 en 193-195, welke van 1906 dateren) achter brede open toegang. Woningen van twee en een halve bouwlaag, twee traveeën (repeterend schema) onder zadeldak (pannen). Openingen onder strekse boog, op hardstenen dorpels, en in tweede bouwlaag op doorlopende hardstenen druiplijst, in verankerde witgekalkte gevel met gepikte plint. Nummer 175 bezit in de eerste bouwlaag (venster en bovenlicht der deur) twee mooie figuratieve glas-in-loodramen.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1862//8762.