Burgerhuis naar ontwerp van P. J. Van Renterghem

Beschrijving

Aannemer Peter Jozef Van Renterghem was in 1913 ontwerper en bouwheer van dit pand, samen met de twee aanpalende panden. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain, onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Rechter toegangstravee wordt afgelijnd met vooruitspringende kroonlijst. De venstertravee markeert zich door een driezijdige houten erker op de bovenverdieping. Links van de deuropening bevindt zich een aansluiting op het waternet.

Het parement van wit geglazuurde baksteen wordt verlevendigd door een combinatie met arduin voor de plint en als decoratieve accenten zoals horizontale banden en consoles ter ondersteuning van de erker. Sierlijke tegelpanelen, vervaardigd door de firma Gilliot et Compagnie, zijn verwerkt in het parement. Opmerkelijk langwerpig tegelpaneel boven de I-balk van het venster van het souterrain met afbeelding van een portretmedaillon tegen een kleurrijke achtergrond met rozen. Tegeltableaus als fries boven de erker en als panelen met een afbeelding van gestileerde irissen op de borstweringen van de vensters van de deurtravee.

• BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 44-45.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Auteurs: Verhelst, Julie