erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekcomplex

bouwkundig element
ID: 20358   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20358

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekcomplex daterend van 1874. Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel verrijkt met contrasterende hardsteen voor plint- en vensteromlijstingen van acht traveeën met drie bouwlagen, onder zadeldak. Horizontaal gelede lijstgevel met imitatiebanden boven de arduinen plint. Aflijnende arduinen puilijst en kordon op de bel-etage. Gemarkeerd linkerzijrisaliet en deurrisaliet in de vijfde travee, afgezet met geblokte hoekbanden. Rondboogpoort en benedenvensters in vlakke arduinen omlijsting met diamantkopsluitsteen. Rechthoekige bel-etagevensters in geprofileerde arduinen omlijsting met druiplijst en driehoekig fronton in de risalieten. Kleine vierkante venstertjes in geprofileerde omlijsting met oren onder het entablement met overkragende kroon- en tandlijst op klossen. Afgesnuite hoektravee met rondboogdeur en bel-etagevenster onder driehoekig fronton. Gelijkaardige zijgevel van tien traveeën in de Bagattenstraat, gemarkeerd door twee zijrisalieten. Bewaard houtwerk voor de ramen.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1874/B/11.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979

Aanvullende informatie

In de hal aan de zijde van de Jan-Baptist Guinardstraat zijn twee oorlogsmonumenten te vinden: een ter ere van de Eerste Wereldoorlog, links daarvan een ter ere van de Tweede Wereldoorlog. Het gedenkteken voor de Eerste Wereldoorlog bestaat uit een paneel met een halfverheven beeldhouwwerk van een stervende soldaat en een engel. Op de kolf van het geweer dat onder de soldaat ligt, vindt men volgende signaturen: "J. Vits" en "Minne Frères fondeurs". Op het monument voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog staat volgend signatuur: "sculp VINDEVOGEL ZWIJNAARDE".
  • DEPESTEL, SARAH, Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen, 2009.
Auteurs : Depestel, Sarah
Datum: 01-01-2013

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch hoekcomplex [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20358 (Geraadpleegd op 02-06-2020)