Hoek- en rijhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoek- en rijhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis van de Hertstraat en Guldenspoorstraat, kadastraal geregistreerd in 1862 en gebouwd in opdracht van bouwheer Désiré Rutsaert als een eenheidsbebouwing met het aanpalende rijhuis Guldenspoorstraat nummer 2. Volgens een bouwaanvraag van 1883 liet dezelfde bouwheer een winkelpui toevoegen aan de zijde van de Hertstraat, die verschillend werd uitgevoerd ten opzichte van het ontwerp door het behoud van de deuropening.

Geheel van zes traveeën, respectievelijk vier en twee, en twee en een halve bouwlaag onder een afgewolfd zadeldak (pannen). Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst op uitgewerkte klossen en met tandlijst. Bepleisterde en geschilderde gevel met imitatiebanden op de gelijkvloerse verdieping. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken, op de eerste en tweede verdieping gevat in een geriemde omlijsting, met sluitsteen op de eerste verdieping aan de Guldenspoorstraat. Vensters ingevuld met vernieuwd schrijnwerk. Gevel aan de Hertstraat gemarkeerd door een houten winkelpui in de twee middelste traveeën met een klassiek hoofdgestel met gebogen fronton en basreliëf met cartouche in het boogveld. Bewaarde houten toegangsdeur van Guldenspoorstraat nummer 2.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1883/C/58.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Hertstraat, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verhelst, Julie; Rogiest, Tamara