Teksten van Burgerhuis ontworpen door A.-V. Fobert

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20379

Burgerhuis ontworpen door A.-V. Fobert ()

Burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1912 opgericht naar ontwerp van architect Albert-Victor Fobert (zie de signatuur in de plint 'V. Fobert architecte Ostende') in opdracht van bouwheer E. Neirinckx. De uiteindelijke uitvoering wijkt licht van de ingediende bouwaanvraag.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain onder een zadeldak. Parement van witte geglazuurde baksteen in stapel- en kruisverband, cementering voor de deur- en vensteromlijstingen en als afwerking van de erker, en blauwe hardsteen voor de hoge, decoratief uitgewerkte plint. Geaccentueerde rechter venstertravee met hoger opgaande gevel bekroond door een afgerond topstuk verlevendigd met decoratieve elementen zoals palmetten en festoenen. Op de eerste verdieping een gebogen erker met drie gekoppelde vensters en borstwering met geometrische motieven bekroond door een betonnen balkon met sierlijk ijzeren hekwerk gevat tussen gedecoreerde pijlers. Bel-etage met rondboogvormige vensters met omlijsting en casement op de borstwering. Voor het overige rechthoekige en steekboogvormige vensters waarvan sommige met kroonlijst, keldervensters met sierlijk ijzeren hekwerk. Het oorspronkelijke schrijnwerk met typerende roedeverdeling in de bovenlichten is nog grotendeels aanwezig. Bovenlichten van de keldervensters en de deur met gekleurd glas. Rechthoekige deuropening met rondboogvormig bovenlicht waarin de originele houten vleugeldeur met invulling met glas en ijzeren deurrooster bewaard gebleven is. De oorspronkelijke brievenbus, deurbel, voetschraper en aansluiting voor een buitenkraantje zijn nog aanwezig.

De plattegrond is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens het traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij op de verhoogde begane grond een salon en eetplaats met balkon aan de tuinzijde geflankeerd worden door de inkompartij en vestibule. Aansluitend op de vestibule bevindt zich een bureau met ernaast een koer, achteraan het perceel bevindt zich een tuin.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/C/68.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Hertstraat, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen; Verhelst, Julie; Rogiest, Tamara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Lanclus K. & Verhelst J. & Rogiest T. 2014: Burgerhuis ontworpen door A.-V. Fobert [online], https://id.erfgoed.net/teksten/163981 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Burgerhuis van het enkelhuistype met twee traveeën en drie bouwlagen en zolderverdieping onder plat dak, circa 1910 te dateren; bouwopschrift vermeldt: "V. Fobert architecte Ostende". Gevelparement van geglazuurde baksteen verwerkt met arduin voor deur- en vensteromlijstingen en -bekroningen en voor de gebogen erker. Pui gemarkeerd door rechthoekige deur met rondboogvormig bovenlicht en gelijkaardig tweelicht boven keldervensters. Naast deurtravee breder uitgewerkte rechter travee voorzien van respectievelijk tweelicht, erker met bekronend balkonhek, een drielicht en toog met zoldervenster.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Bogaert C. & Lanclus K. & Verbeeck M. 1979: Burgerhuis ontworpen door A.-V. Fobert [online], https://id.erfgoed.net/teksten/20379 (geraadpleegd op ).