Opslagplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Opslagplaats

Beschrijving

Dit voormalige magazijn in neoclassicistische stijl werd volgens de bouwvergunning gebouwd in 1863 in opdracht van bouwkundige Francies Cardon-Note, die in de “Roode Thoren straat” 11 in Gent woonde. De bouwaanvraag werd voorafgegaan door een ander ontwerp, dat echter minder goed bij het neoclassicistische straatbeeld paste, waardoor het tweede ontwerp goedgekeurd werd. Cardon-Note diende ook de bouwaanvraag in voor zes identieke stadswoningen in de Hofstraat nummers 44-54. Nummer 24 valt op in het straatbeeld met zijn opmerkelijke gevelbreedte en zijn bewaarde houten luiken.

Dit voormalige magazijn is vier traveeën breed en twee en een halve bouwlaag hoog onder een pannen zadeldak met nok parallel aan de straat, waarin een recente dakuitbouw uitgewerkt is.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel wordt horizontaal belijnd door de hardstenen plint, de hardstenen cordons op de eerste verdieping, de geprofileerde druiplijst ter hoogte van de bovenste verdiepingsvloer en de kroonlijst op klossen met tollen.

De poorttravee links is uitgewerkt als een risaliet. De plint is opengewerkt met twee hoge keldervensters, oorspronkelijk voorzien van dievenijzers. De brede getoogde poortopening bevat een houten vleugeldeur onder bovenlicht, met daarnaast een voetschraper uitgewerkt in de plint. De gevel is opengewerkt met rechthoekige vensteropeningen, op de verhoogde begane grond zijn ze voorzien van luiken, op de verdieping zijn ze gevat in een geprofileerde omlijsting. Alle vensteropeningen zijn rechthoekig en zijn per verdieping identiek uitgewerkt. De vier vensters van de zolderverdieping zijn  laag uitgewerkt. Al het vensterschrijnwerk is vernieuwd.

Van de interieurindeling zijn geen bouwplannen beschikbaar.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling IV (Gent), 1863/80.