Stadswoningen met lijstgevels

Beschrijving

Ensemble van zes identieke stadswoningen in neoclassicistische stijl, gebouwd rond 1872-1875. Het ensemble is gebouwd aan beide zijden van de Klaproosstraat, die als spiegelas functioneert. De opdrachtgever was de Gentse bouwkundige Frans Cardon-Note, die waarschijnlijk zelf instond voor het ontwerp van het geheel. Opmerkelijk zijn de nog bewaard gebleven houten luiken op de gelijkvloerse verdieping.

De drie woningen op nummer 44-46-48, langs de rechterkant van de Klaproosstraat, werden in 1872 in het kadaster geregistreerd, terwijl de drie woningen op nummer 50-52-54, langs de linkerkant, pas in 1875 volgden. Achter de drie percelen werd door de bouwheer telkens gelijktijdig een magazijn opgericht. De zes stadswoningen hebben door hun gelijke vormgeving een grote ensemblewaarde, en zijn als ensemble ook zeer beeldbepalend in het straatbeeld van de Hofstraat.

Elk huis telt twee traveeën en drie bouwlagen, en is gevat onder een doorlopend half schilddak met zwarte pannen en met de nok parallel aan de straat. Bij nummer 44 is een recente dakuitbouw aanwezig. Baksteenbouw, afgelijnd met een geprofileerde houten kroonlijst; bij de voorgevels werd de kroonlijst versierd met klossen. De voorgevels in de Hofstraat hebben een neoclassicistische, bepleisterde en geschilderde afwerking.  De rechterhelft van het ensemble (nummers 44-46-48) staat op een lage geschilderde hardstenen plint waarin telkens per woning een getoogd laag keldervenster uitgewerkt is, terwijl de linkerhelft (nummers 50-52-54) op een gesloten hoge kunststenen plint staat. De gevels worden horizontaal geaccentueerd door imitatiebanden ter hoogte van de gelijkvloerse verdieping, imitatievoegwerk en hardstenen cordons op de verdiepingen en een fries van casementen onder de kroonlijst. Alle gevelopeningen zijn per verdieping identiek, getoogd op de gelijkvloerse en eerste verdieping, rechthoekig op de tweede verdieping.

In de linkertravee zit de houten voordeur met bovenlicht, telkens met drie hardstenen treden. Daarnaast bevindt zich een venster met houten luiken boven een hardstenen dorpel. Op de verdieping hebben de vensters een geprofileerde omlijsting met oren en een gedecoreerde sluitsteen. De vensters op de bovenste verdieping zijn bovenaan gevat binnen een doorgetrokken geprofileerde omlijsting, per venster met een gedecoreerde sluitsteen. Boven deze lijst zijn geprofileerde vlakken in het pleisterwerk uitgewerkt. Al het vensterschrijnwerk is recent, gemaakt naar historisch model.

De blinde zijpuntgevels zijn niet voorzien van stucwerk, maar kregen een witte kaleilaag. Recente vensteropeningen in de zijgevel bij de woning op nummer 48.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling IV (Gent), 1872/36, 1875/23.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien