Gekoppelde burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Dit ensemble bestaat uit twee neoclassicistische burgerhuizen gebouwd volgens een spiegelbeeldschema. De woningen werden in 1876 ontworpen in opdracht van aannemer Camille Eggermont, die toen aan de Coupure in Gent woonde. Volgens het kadaster werden de woningen in 1887 gebouwd.

Van aannemer Camille Eggermont kennen we meerdere ensembles uit het begin van de 20ste eeuw, zoals de eenheidsbebouwing aan de Lieven de Winnestraat 26-34 en 36-40. Het ensemble op nummer 235-237 behoort nog tot de neoclassicistische basisbebouwing van de Hofstraat, die vanaf de tweede helft van de 19de eeuw tussen de Muinkkaai en de Alpacastraat tot stand kwam.

Het ensemble betreft twee rijwoningen van twee traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde lijstgevels staan op een lage hardstenen plint en zijn bovenaan afgelijnd met een houten kroonlijst op klossen boven een geprofileerde lijst. De verhoogde begane grond is voorzien van imitatievoegen die uitwaaieren boven de gevelopeningen.

De plint is opengewerkt met een getoogd keldervenster voorzien van dievenijzers en een vlakke omlijsting. De overige gevelopeningen zijn rechthoekig en voorzien van vernieuwd schrijnwerk, gemaakt naar historisch model.

Op de verhoogde begane grond zijn de vensteropeningen voorzien van een hardstenen dorpel waaronder paneelwerk dat aansluit bij de getoogde keldervensters die voorzien zijn van dievenijzers en een vlakke omlijsting.

Daarnaast bevindt zich een deur die toegankelijk is via drie hardstenen treden. De vensters op de verdiepingen zijn per bouwlaag identiek uitgewerkt. Hierbij hebben de vensters van de verdieping een geprofileerde lijst met oren en een doorlopende hardstenen dorpel. De lage vensters van de tweede verdieping hebben telkens een spiegel onder de hardstenen dorpel en zijn bovenaan versierd met een doorgetrokken geprofileerde lijst.

Van de interieurindeling zijn geen bouwplannen beschikbaar.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling IV (Gent), 1887/49.